Forum FAQForum FAQ  Kanał RSSRSS  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  Contact FormContact Form   RegisterRegister  Log inLog in

Previous topic :: Next topic
Closed by: piteron
2006-03-14, 00:32
 Problem z wyświetlaniem napisów po konwersji DVD 
Author Message
Kongo 

Posted: 2006-03-10, 16:29    Problem z wyświetlaniem napisów po konwersji DVD
   Model odtwarzacza: DV470

Problem wiąże się z "upychaniem" płyt DVD tak aby film zmieścił się na nośniku jednowarstwowym. Otóż nie jestem fanem pozostawiania menu na takich płytach i niestety raz na jakiś czas okupuje to problemem z wymuszeniem wyświetlania napisów w trakcie oglądania filmu.

Po przerobieniu filmu tak aby zmieścił się na płytę jednowarstwową pojawiają się (i tu właśnie nie mogę dopatrzyć się żadnej prawidłowości) problemy z wyświetlaniem napisów. Nie jestem bowiem w stanie w żaden sposób zmusić mój odtwarzacz stacjonarny aby rozpoczął wyświetlanie napisów (choć po przyciśnięciu przycisku "subtitles" pojawia się komunikat, że jest włączone wyświetlanie danych napisów) a przez menu nie mogę tego zrobić bo go niema. Co istotne dzieje się tak tylko z niektórymi filmami.

Dodam, że:
- nie jest to związane z programem którym dokonuje transkodowania płyty bo próbowałem kilku a efekt był ten sam,
- film z którym mam problem na stacjonarce bez problemu mogę oglądać z napisami na komputerze.

Za wszelką pomoc i wyjaśnienia będę niezmiernie wdzięczny.
Last edited by piteron on 2006-03-13, 12:35; edited 1 time in total  

Sponsor
dinderi 

Helped: 24 times
Posted: 2006-03-10, 18:29    
   Model odtwarzacza: Pioneer DV-380, DV-393, DV-300, DV-400, Onkyo dv-sp404e

Kongo, A o jakim sposobie "upychania" piszesz? Czy to jest przekodowywanie filmu w programie typu DVD Shrink, czy przerabiasz je do .avi. Napisz moze cos wiecej o metodzie jaką stosujesz i filmach, ktore sprawiają ci problem.

ATTENTION! I do not answer any technical questions, asked as PM! Please, write your problem at forum.
!! If you need spare parts for Pioneer dvd/divx player, or data cabel to connect player with PC, please PM me !!

http://diyakustyk.com/

Kongo 

Posted: 2006-03-10, 19:47    

Dinderi dokładnie tak np:DVD Shrink, CloneDVD2 (Elaborate) itp. ale problem pojawia się także w obrazach iso DVD zassanych z sieci. Tak jak napisałem jest to problen wybórczy i występuje no powiedzmy w 1 na 10 filmów. Przykładowo taki problem miałem z którąś z części Gwiezdnych Wojen - problem rozwiązałem zachowując menu (ale właśnie co zrobić jak film bez menu jest zassany z sieci??).

kebul 

Posted: 2006-03-13, 10:42    
   Model odtwarzacza: pioneer 575a

a która masz wersje firmware w odtwarzaczu??

Kongo 

Posted: 2006-03-13, 13:19    

..wersja na cóż oryginalna :) ... a jaki numer ... nie mam pojęcia jak to sprawdzić :cry:

dinderi 

Helped: 24 times
Posted: 2006-03-13, 14:44    
   Model odtwarzacza: Pioneer DV-380, DV-393, DV-300, DV-400, Onkyo dv-sp404e

Zaznaczam, ze moge palnac glupstwo, ale wydaje mi sie ze wersja oprogramowania nie ma tu nic do rzeczy. Kongo dales sobie wczesniej odpowiedz jak zalatwic problem: nie wyrzucac menu z filmu, tylko niektore jego odnosniki. Menu nie jest zwykle takie duze, zeby je zaraz trzeba bylo wyrzucac. A zostawiajac menu, jak sam zauwazyles, problem braku napisow nie wystepuje. Widac zapisano tam informacje, ktore sa niekiedy bardzo wazne dla calosci filmu.
A na filmy zassane z sieci, gdzie napisy nie chca sie uruchamiac jest sposób taki, ze mozna film skonwertowac do .avi i dodac napisy w formacie .srt.
Niestety nie bawilem sie nigdy, jako takim materialem DVD i trudno mi tutaj wiecej napisac.

ATTENTION! I do not answer any technical questions, asked as PM! Please, write your problem at forum.
!! If you need spare parts for Pioneer dvd/divx player, or data cabel to connect player with PC, please PM me !!

http://diyakustyk.com/

Rafał73 

Helped: 1
Posted: 2006-03-13, 15:16    
   Model odtwarzacza: Pioneer DV-470

Witam , proponuje pobawić się programem DVD-lab PRO . Załaduj do niego istniejący film DVD, program rozbierze go na ściezkę video , audio i napisy . Nastepnie tym samym programem zrób autoring DVD z wybranymi przez Ciebie ścieżkami ( wideo, audio i napisy ). Powstały w ten sposób film DVD wypal i ogladaj film z napisami. Pamietaj by do tego programu załadować plik DVD wcześniej przerobiony programem kompresującym wielkość filmu do jednej płytki. Czyli zrób tak -> Załaduj plik do ClonDVD2 wybierz opcję tylko film bez menu dokonaj kompresji i powstały plik załaduj do DVD-Lab Pro.

rysiak 

Helped: 2 times
Posted: 2006-03-13, 16:50    
   Model odtwarzacza: pioneer 470

DVD-lab PRO- możesz dodac menu zrobione przez siebie.
ten program jest naprawde niezły,ale...
na pierwszy raz jest bardzo trudny do opanowania.
Od kiedy Gufiak poprawił soft ,wszystkie filmy jakie przerabiałem ,były z napisami.

Kongo 

Posted: 2006-03-13, 17:05    

Dzieki wszystkim za zaiteresowanie tematem i pomoc!!
Na zakończenie tematu dodam:
- oczywiście że wiem iż cały problem można obejść DVD-lab_em - w co zresztą sie bawiłem,
- jasne że można poprostu film przerobić do divxa,
- niestety zostwienie menu czasem ma jednak bardzo istotny wpływ na jakośc filmu - przykładem właśnie niech będzie "opasłe" menu Gwiezdnych Wojen...

chodziło mi raczej o przyczynę takiego zachowania się odtwrzacza (głównie z uwagi na brak "regularności" w wystepowaniu tego problemu) ;-)

Jeszcze raz wszsytkim dziękuje. :roll:

Rafał73 

Helped: 1
Posted: 2006-03-13, 18:48    
   Model odtwarzacza: Pioneer DV-470

A co do wersji Fw w DVD. Pamietam , że któraś wersja modyfikowanego przez Gufiaka FW miała błąd polegający właśnie na niewyświetlaniu napisów w przerobionym filmie. Pamietam bo też to zaobserwowałem . Bład został szybko naprawiony w kolejnym wydaniu FW. Na starym forum jest nawet coś o tym napisane. W temacie < dvd shrink - napisy - 575 >

Kongo 

Posted: 2006-03-13, 23:11    

Rafał73 jak zwrócisz uwagę napisałem że posiadam "oryginalny" soft, a wię nie od Gufiaka :)
Dzięki za pomoc.

piteron 

Helped: 35 times
Posted: 2006-03-14, 00:31    
   Model odtwarzacza: DV 575 i wszystko jasne+380 niestety

przed zamknięciem postu proponuję wgrać najnowsze firmware zmodyfikowane przez Gufiaka

Remove Highlighting ::
This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum

Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to:  

Remove cookies set by this forum
Lo-Fi Version | Mapa forum | Browser Forum Search Addon