Cuda z napisami w DV-380
Reply to topic

: Cuda z napisami w DV-380
Witam.
Czy może mi ktoś wyjaśnić, dla czego mój Pionek za nic nie chce wyświetlać napisów do Lost - Sezon 3 - odcinek 12 :??: :shock:
Wersja napisów i dopasowanie są zgodne z filmem (hdtv-caph), pobrane, jak zwykle z hatak.pl, format taki, jak i do poprzedniego odcinka (mDVD), jednym słowem - wszystko gra, a napisów brak... :-/
Zaznaczam, że Lost i Prison Break oglądam od początku z napisami w formacie mDVD i z czymś takim spotykam się po raz pierwszy - tylko w tym jednym, ostatnim odcinku. Po konwersji do .srt jest OK., ale nadal nie daje mi to spokoju. Czy potrafi to ktoś wytłumaczyć?? :-(

:
Zeby móc cos konkretnego powiedzieć, trzeba konkretnie dowiedzieć się, jaki soft uzywasz, przede wszystkim. Jakie są parametry filmu, tez by się przydało wiedzieć.

>>Firmware do wgrywania kablem danych<<
Cześć Guest! Jeśli masz wątpliwości, jak opisać swój problem, zajrzyj tutaj.
Zapraszam wszystkich do systematycznego przypominania sobie treści regulaminu!

ATTENTION! I do not answer any technical questions, asked as PM! Please, write your problem at forum.
!! If you need spare parts for Pioneer dvd/divx player, or data cabel to connect player with PC, please PM me !!

http://diyakustyk.com/
:
SlavekX wrote:
Czy potrafi to ktoś wytłumaczyć?? :-(

Bardzo prosto , błędnie określone bądź nakładające się na siebie klatki w pliku tekstowym mDVD.

Problem był wielokrotnie tutaj poruszany i trzeba było forum czytać :-P
Najlepszą na to pigułą jest oprócz poprawienia napisów/klatek właśnie konwersja na SRT.

:
dinderi wrote:
Zeby móc cos konkretnego powiedzieć, trzeba konkretnie dowiedzieć się, jaki soft uzywasz, przede wszystkim. Jakie są parametry filmu, tez by się przydało wiedzieć.
Właściwości: Lost 3 (11) Enter 77.avi
Ogólne Podsumowanie
Właściwość - Wartość
Obraz
Szerokość 624 pikseli
Wysokość 352 pikseli
Audio
Czas trwania 00:42:10
Szybkość transmisji bitów 128 kb/s
Rozmiar próbki audio 16 bitów
Format dźwięku MP3
Wideo
Szybkość klatek 23 klatek na sekundę
Szybkość danych 141 kb/s

Właściwości: Lost 3 (12) Par Avion.avi
Ogólne Podsumowanie
Właściwość - Wartość
Obraz
Szerokość 624 pikseli
Wysokość 352 pikseli
Audio
Czas trwania 00:42:09
Szybkość transmisji bitów 132 kb/s
Format dźwięku MP3
Wideo
Szybkość klatek 23 klatek na sekundę
Szybkość danych 141 kb/s
--------------------------------------------------------------
Jak widać, różnice są tylko w audio - w tym ostatmim brak "Rozmiar próbki audio". Niestety, nie mam innej wersji tego odcinka (XoR, Saints), ale przy okazji sprawzę z tamtymi, chociaż napisy były tłumaczone z wersją Caph.
tendrys28 wrote:

Bardzo prosto , błędnie określone bądź nakładające się na siebie klatki w pliku tekstowym mDVD.

Przepatrzyłem prawie całe, ale żadnych błędów nie znalazłem...
tendrys28 wrote:
Problem był wielokrotnie tutaj poruszany i trzeba było forum czytać
:-P
... a dyć cytoł zek, baco :-P ;-)
P.S.
A swoją drogą - nikt z Was nie ogląda Lost na bieżąco??...

:
Quote:
A swoją drogą - nikt z Was nie ogląda Lost na bieżąco??...

Gufiak jest chyba fanem "Lost" :) Ja nawet nie wiem, dlaczego oni się "lost" ;) Nie widziałem zadnego odcinka, chyba.

ATTENTION! I do not answer any technical questions, asked as PM! Please, write your problem at forum.
!! If you need spare parts for Pioneer dvd/divx player, or data cabel to connect player with PC, please PM me !!

:
Quote:
Przepatrzyłem prawie całe, ale żadnych błędów nie znalazłem...

Od tego są programy, bezbłędne ręczne przepatrzenie linijka po linijce trwało by z kilkadziesiąt minut, a zawsze istnieje możliwość przeoczenia.
Zresztą wklej tu ten plik z napisami to ci znajdę ekspresowo te błędy.

BTW. Żadne audio czy video nie ma tutaj znaczenia, to nie ten trop.

:
Ja ogladalem dokladnie ta sama wersje Losta co SlavekX z takimi samymi napisami i u mnie bylo wszystko OKI.

:
dinderi wrote:
Nie widziałem zadnego odcinka, chyba.
A warto - naprawdę wciąga :-)

tendrys28 wrote:
Zresztą wklej tu ten plik z napisami to ci znajdę ekspresowo te błędy.
Się robi:
Lost 3 (12) Par Avion.txt
Poprawianie napisów w SubEdit też nic nie dało, te są oryginalne.
Zapomniałem dodać, że mam soft 1.09.02.00 lub 1.09.03.00 (z własną tapetką, ale to chyba nie ma znaczenia, skoro prawie 100 odcinków obejrzałem bez problemów).
Tych:
[10][23]/Poprzednio w Prison Break.
[23][47]Wybaczcie mi.|Muszę zadać kilka pytań.
(no właśnie... ;-) ) też nie wyświetlał, ale po konwersji do mDVD było o.k.

:
SlavekX wrote:
[10][23]/Poprzednio w Prison Break.
[23][47]Wybaczcie mi.|Muszę zadać kilka pytań.

Tych to nie miał prawa wyświetlać. To sa napisy w formacie MPL2, ktorych Pionek nie rozpoznaje wogóle. Jest taki temat: "Napisy w nawiasach kwadratowych", albo cos takiego, gdzie bardzo dokładnie napisane jest co i jak.
A załączony przez ciebie plik, rzeczywiscie wygląda na prawidłowy. Jest w nim wprawdzie kilka błędów, ale bez wpływu na proces wyświetlania.
Czy nagrywasz kazdy odcinek z jego napisami we wlasnym, folderze? Bo powodem problemów z wczytywanie napisów moze być kilka plików filmowych z napisami w jednym folderze.

:
Tak jak pisał Dinderi - to nie są wogóle napisy mDVD (jak wcześniej napisałeś) tylko MPL2, a te nie są obsługiwane przez Pioneera.

:
dinderi wrote:
Tych to nie miał prawa wyświetlać. To sa napisy w formacie MPL2, ktorych Pionek nie rozpoznaje wogóle.
Tyle to wiem. Po prostu autor tłumaczeń w pewnym momencie zmienił format napisów a ja to przeoczyłem. :-)
dinderi wrote:
Jest w nim wprawdzie kilka błędów, ale bez wpływu na proces wyświetlania.
A jakich?
dinderi wrote:
Czy nagrywasz kazdy odcinek z jego napisami we wlasnym, folderze? Bo powodem problemów z wczytywanie napisów moze być kilka plików filmowych z napisami w jednym folderze.
Wszystko robię "zodnie ze sztuką". :-)
tendrys28 wrote:
Tak jak pisał Dinderi - to nie są wogóle napisy mDVD (jak wcześniej napisałeś) tylko MPL2, a te nie są obsługiwane przez Pioneera.
Ja pisałem, że te cytowane napisy są w form. mDVD... :shock:

:
SlavekX wrote:
dinderi napisał/a:
Jest w nim wprawdzie kilka błędów, ale bez wpływu na proces wyświetlania.
A jakich?

Chodziło mi o nieistotne błędy czasowe. Takie jak np. za krótki czas wyświetlania niektórych linii. Nie maja one jednak wpływu na odczytywaniu pliku przez odtwarzacz, ale raczej na komfort oglądania.

:
Aha... - czyli wszystko O.K. chociaż pacjent nie żyje. :-D
A czy możesz wrzucić na RW te napisy z jakimć filmikiem ok. 350MB - 42-43min. i zobaczyć, czy u Ciebie "pójdą"?? W końcu sprawa dość ciekawa i przydało by się dojść przyczyn tego fenomenu... :-)

:
Okej, spróbuje w wolnej chwili :)

Reply to topic
Jump to:  

Full Version Powered by phpBB © phpBB Group
Design by Vagito.Net | Lo-Fi Mod.