Forum FAQForum FAQ  Kanał RSSRSS  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  Contact FormContact Form   RegisterRegister  Log inLog in

Previous topic :: Next topic
 Czy w sofcie jest opcja wyboru liczby glosnikow? 
Author Message
dyletant 

Posted: 2006-02-20, 22:55    Czy w sofcie jest opcja wyboru liczby glosnikow?
   Model odtwarzacza: 470

Witam;
Podraze jeszcze watek softu gufiak'a; zanim zakupie musze miec rozwiane wszelkie watpliwosci.
Zamierzam w KD korzystac z dwoch wzmacniaczy stereofonicznych, tylko co z centralem??
Czy da sie zadeklarowac ze wystepuja tylko 4 kolumny + sub w menu dvd??
- Pozdrawiam

Sponsor
gufiak 

Helped: 10 times
Posted: 2006-02-21, 13:37    
   Model odtwarzacza: Pioneer DV-470 & DV-380 & DV-393

dyletant, niestety nie. Jeżeli używasz 5.1 to używasz 5.1. Ewentualnie możesz z suba zrezygnować. Ale centralny musi być, bo inaczej nie będziesz słyszał dialogów w większości filmów. Więc raczej przydałby się jeden wzmacniacz. Przy stereo możesz nawet jakiegoś suba podpiąć.

lechu 

Helped: 9 times
Posted: 2006-02-21, 13:59    
   Model odtwarzacza: 575A

Podobno są produkowane specjalnie dla potrzeb kina domowego takie wzmacniacze 3 kanałowe. Zapytam kumpla, który mi o tym mówił, żeby podał więcej szczegółów - miał zamiar sobie coś takiego kupić bo jest bardzo przywiązany do swojego stereo.

gufiak 

Posted: 2006-02-21, 14:05    

A w sumie to można zrezygnować z głośników tylnych na rzecz głośnika centralnego. Tyle, że wtedy nie będzie efektu przestrzennego. Więc zawsze jest ta sama zasada: coś za coś.

lechu 

Posted: 2006-02-21, 14:12    

Wiesz Gufiak, ja mam taki dość stary wzmacniacz, w którym mam 2 tryby - surround lub 3stereo. W trybie surround graja 4 głośniki (przody i tyły), w trybie 3stereo przody i central. I wolę jednak wrażenia z surround. Ten tryb 3stereo to takie popsute stereo. Inna sprawa, że wzmacniacz posiada jedynie dekoder dolby prologic I i robi te efekty ze zwykłego sygnału stereo na dodatek analogowego tylko. Echhhh :(

Myślałem nawet nad jakimś tuningiem tego wzmacniacza tak, żeby się 5.1 dało podpiąć choć analogiem, ale zarzuciłem tę myśl na rzecz zakupu nowego ampli. Tylko uzbierać trzeba.

gufiak 

Posted: 2006-02-21, 14:19    

lechu, ale nie ma on przypadkiem samego wejścia stereo? Czy na każdy kanał jest oddzielne wejście?

lechu 

Posted: 2006-02-21, 17:00    

No przecież napisałem, że robi te efekty ze stereo. W domyśle, że nie ma jak z czego innego bo tego czego innego nie ma.

Last edited by gufiak on 2006-02-22, 13:24; edited 1 time in total  

dyletant 

Posted: 2006-02-21, 21:10    

Jesli tak juz o sprzecie, to w moim przypadku chce dvd podlaczyc pod 2 radmory ;-) (pseudo quadro - ale wiadomo, to quadro to tylko roznica miedzy kanalami stereo)
Mam amplituner 5.1 yamaha, ale przy radmorze atutem jest tylko pilot i obudowa, zatem idzie w odstawke...
Cóż, kino bedzie 4.1; ale za to w stereo i pseudoquadro brzmi fantastycznie, a wszystkie cyfrowe efekty "temetyczne" sa zbednym kiczowantm wodotryskiem, ale odbiegam od tematu
- pozdrawiam i dziekuje za odp.

dinderi 

Helped: 13 times
Posted: 2006-02-21, 21:36    
   Model odtwarzacza: Pioneer DV-380, DV-393, DV-300, DV-400, Onkyo dv-sp404e

A co zrobisz z tą Yamachą? Bo jakby przypadkiem na śmietnik, to napisz mi najpierw gdzie mieszkasz... ;-)

UWAGA! Nie odpowiadam na pytania dot. spraw technicznych, zadawane na PW! Jeśli masz problem pisz na forum.
ATTENTION! I do not answer any technical questions, asked as PM! Please, write your problem at forum.

!! Jesli potrzebujesz częsci do naprawy odtwarzacza dvd/divx Pioneer ,napisz do mnie PW !!
!! If you need spare parts for Pioneer dvd/divx player, please PM me !!

dyletant 

Posted: 2006-02-21, 21:54    

He he; teraz sluzy jako wzmacniacz do telewizora; ale obdaruje tym zestawem siostre - bedzie mi niezmiernie wdzieczna, bo i tak jest "glucha" - jak ja kiedys... :lol:
(sorry, spozniles sie - juz jej obiecalem ;-) )

piteron 

Helped: 28 times
Posted: 2006-02-21, 23:46    
   Model odtwarzacza: DV 575 i wszystko jasne+380 niestety

a co to za yamaha,że się tak zapytam
w razie co jak siostra odzyska słuch ,to jestem zaraz za Dinderim
a te wzmacniacze do kina co Lechu wspominał,to procesory dżwięku z potrójną końcówką,miałem kiedyś takie coś yamachy dsp 800 ,a jeszcze wcześniej dsp 390,warto kupić jeśli ktoś przedkłada jakość nad wygodą,zawsze co wzmacniacz stereo to wzmacniacz stereo

dyletant 

Posted: 2006-02-25, 23:46    

Stary model - RXV 640

dinderi 

Helped: 13 times
Posted: 2006-02-26, 09:52    
   Model odtwarzacza: Pioneer DV-380, DV-393, DV-300, DV-400, Onkyo dv-sp404e

dyletant wrote:
Stary model - RXV 640

Może być, w razie co ;-)

UWAGA! Nie odpowiadam na pytania dot. spraw technicznych, zadawane na PW! Jeśli masz problem pisz na forum.
ATTENTION! I do not answer any technical questions, asked as PM! Please, write your problem at forum.

!! Jesli potrzebujesz częsci do naprawy odtwarzacza dvd/divx Pioneer ,napisz do mnie PW !!
!! If you need spare parts for Pioneer dvd/divx player, please PM me !!

Remove Highlighting ::
Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum

Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: