Forum FAQForum FAQ  Kanał RSSRSS  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  Contact FormContact Form   RegisterRegister  Log inLog in

Previous topic :: Next topic
 Centralny zbyt cichy dlaczego? 
Author Message
tomik 

Posted: 2006-04-11, 12:08    Centralny zbyt cichy dlaczego?
   Model odtwarzacza: pioneer 575a

Witam mam duzy problem od niedawna skompletowalem kino domowe sklada sie z technicsa saax6 oraz pionka 575 i zestaw kolumn.Wszystko gra fajnie tylko mam problem z glosnikiem centralnym bow dd 5.1 gra cichutkko i nie pomaga wcale regulacja zadna a mam najnowszy soft regulacja wzmacniania dialogow wcale nie dziala i zeby bylo cos z niego slychac musze naprawde glosno ustawic amplituner nie wiem o co chodzi moze ktos pomoze??moj centralny to yamaha nxc130 dziekuje

Sponsor
lechu 

Helped: 9 times
Posted: 2006-04-11, 19:52    
   Model odtwarzacza: 575A

Z tego co widzę to raczej korzystasz z wewnętrznych dekoderów w odtwarzaczu... Hmmm... To trzeba coś pogrzebać w ustawieniu wielkości kolumn. Nie pamiętam już jak to było ale w odtwarzaczu masz całe menu do tego. Pokombinuj albo poszukaj odpowiedzi na http://forum.divx.pl/ w dziale pioneer'a. Gufiak opisywał jak ten problem ugryźć.

tomik 

Posted: 2006-04-11, 21:43    
   Model odtwarzacza: pioneer 575a

Witam i dzieki za zainteresowanie moim tematem.Wlasnie przelecialem cale forum jednak do konca nie mam pewenosci co to jest...dziwi mnie ze ustawienie w pionku w opcjach wzmacnianie dialogow nie daje mi wcale zadnej roznicy czy mam wylaczone czy wysokie.. dziwne a nic tam wiecej nie ma naprawde kombinowalem juz wszystkim...normalnie zeby slyszec dialogi musze dac sporo glosnosci za duzo...kurcze a moze dlatego ze mam frontowe glosniki 4 omowe a satelitki i centralny 6 omowe?? juz sam nie wiem ...a moze jka podlacze go z ampliltunerem jakims kablem optycznym lub cyfrowym to bedzie lepiej??pozdrawiam

marjano82 

Posted: 2006-05-30, 14:21    
   Model odtwarzacza: Pioneer AV 380

Polecałbym wlaśnie połaczyć to coaxialem albo optykiem....i zobaczyc co sie tam wydarzy:)

piteron 

Helped: 28 times
Posted: 2006-05-30, 22:27    
   Model odtwarzacza: DV 575 i wszystko jasne+380 niestety

a co się ma wydarzyć,hmmm i gdzie te kable podłączyć,jakoś nie pamiętam żeby ten technol miał takie wejścia

albo ja czegoś nie rozumiem,albo Ty instrukcji nie przeczytałeś
1-jak uzyskujesz dżwięk DD jak nie masz go podpiętego kablem cyfrowym,notabene nie masz do czego go podpiąć(brak wejść)
2-co prawda w pro logic też powinien grać centralny,ale z tego co pamiętam różnie z tym było
3-centralny wcale nie gra tzn nie słyszysz dialogów czy dialogi są puszczane przez fronty
4-ustaw w menu playera wszystkie głośniki na duże i ogległość na max
5-ustaw u siebie w sekcji zaawansowane-wyjście cyfrowe audio

6-podłącz wszystkie pre auty playera do wejść ampli wtedy dekodowaniem zajmie się sam odtwarzacz,a ampli użyczy tylko swoich końcówek mocy
w opcjach ampli nie ma poziomu głośności kanału centralnego,ewentualnie po naciskaj klawisz center mode ten pod klapką po chyba lewej stronie ,powinno się zmieniać na phantom,3 stereo lub coś w podobie,niestety ale wszystkie moje zapiski związane z Techniksem poszły do kosza :-(
i na koniec chyba już przyszła pora na wymianę klocka :-|

Markus 

Posted: 2006-09-09, 18:42    
   Model odtwarzacza: 575-A

Czesc
A ja dla próby przepiąłbym któryś z frontów w miejsce środkowego i sprawdził czy jest regulacja dźwięku i czy coś lepiej słychać.
:-)

KOLUMB 

Posted: 2006-09-12, 19:02    
   Model odtwarzacza: DV-585 A

Witam.mam diabelsko denerwujący mnie problem z dzwiękiem.Mój zestaw to pioneer DV 585-A ,amplifier TECHNIKS SA-GX390,oraz pełen zestaw nagłaśniający JAMO.Podczas projekcji filmów w systemie DD5.1-wystepuje brak polskiego lektora,lub gdy film jest z dubbingiem - to również nie ma dialogów.Kombinowałem już różnych opcji w ustawieniach głosników i bez rezultatu.Gdy kożystam bezpośrednio z wyjść audio 5.1w dvd -współpracującymi z SW aktywnym -to problemów brak -ale to nie jest dżwięk ktury mnie by satysfakcjonował.Chciałbym aby PIONEER podawał mi sygnał na Techniksa w cyfrowej jakości 5-ciu kanałów-bo w tej bestii jest przecież POWER.Jeżeli chodzi o odtważanie jakichkolwiek filmów czy też koncertów w 2.0 Techniks doskonale daje sobie radę z surandem -ale co z filmami -lektorem i tą cała resztą -co z efektami kina.Proszę was o pomoc w rozwjązaniu tego problemu.Proszę tylko nie mówcie mi abym wymienił amplifier na 6-cio kanałowy.......

piteron 

Helped: 28 times
Posted: 2006-09-12, 20:53    
   Model odtwarzacza: DV 575 i wszystko jasne+380 niestety

znowu to samo
Ludzie z pustego to i Salomon nie naleje
jak chcecie uzyskać dźwięk DOLBYDIGITAL w urządzeniu które nie ma takiej możliwości
jedyne co to możesz go podłączyć analogowo i wygenerować dżwięk dolby pro logic
to że jakiś stylista nabazgrał na panelu słowo DIGITAL to o niczym nie świadczy

więc pozostaje to o co prosiłeś żeby nie pisać,albo ampli z dekoderami DD,DTS,albo słuchanie bez "POWERA"

alce 

Posted: 2006-10-14, 17:32    Problem powtórzony w innym zestawie
   Model odtwarzacza: DV-585

w moim zestawie występuje bardzo podobny problem, tzn. kanał środkowy jest bardzo cichy -> konieczne jest podkręcenie o 8 dB, żeby było znośnie.
mam jednak inny sposób podłączenia: 585 toslinkiem do h/k AVR2000. kolumna centralna Magnat Motion, fronty Tannoy M4. w związku z tym ustawienia na odtwarzaczu nie robią różnicy, bo sygnał jest przetwarzany w ampli.
nie jest to jakoś ekstremalnie uciążliwe, ale dość dziwne. niestety mój zapasowy player wyzionął ducha zanim kupiłem kolumnę centralną, więc nie wiem czy winien jest Pionek.

uwaga dodatkowa co do sugestii zmiany "rozmiaru" kolumny w ustawieniach. rozmiar dotyczy możliwości przenoszenia częstotliwości - "duży może więcej" ((-; i nie zmienia ZTCW poziomu sygnału.

pozdrawiam,
alek

pawelino223 

Posted: 2008-03-10, 21:25    
   Model odtwarzacza: pionner dv-470 & dv-300

1 żeby słuchać w dd 5.1 musisz mieć optyka albo coaxiala
2 poszukaj w ustawieniach amplitunera przy centralu i ustaw go na +8db
3 ustaw dźwięk na CYFROWY
jeśli to nie zadziała to może masz zrąbanego centrala
:spoko:

[ Dodano: 2008-03-10, 21:29 ]
KOLUMB wrote:
Witam.mam diabelsko denerwujący mnie problem z dzwiękiem.Mój zestaw to pioneer DV 585-A ,amplifier TECHNIKS SA-GX390,oraz pełen zestaw nagłaśniający JAMO.Podczas projekcji filmów w systemie DD5.1-wystepuje brak polskiego lektora,lub gdy film jest z dubbingiem - to również nie ma dialogów.Kombinowałem już różnych opcji w ustawieniach głosników i bez rezultatu
jakim kablem masz połączony dvd do amplitunera i drugie czy masz rozglosnionego centrala

dinderi 

Helped: 13 times
Posted: 2008-03-10, 21:52    
   Model odtwarzacza: Pioneer DV-380, DV-393, DV-300, DV-400, Onkyo dv-sp404e

pawelino223, to temat, w ktorym od 1,5 roku nic się nie dzieje :)

UWAGA! Nie odpowiadam na pytania dot. spraw technicznych, zadawane na PW! Jeśli masz problem pisz na forum.
ATTENTION! I do not answer any technical questions, asked as PM! Please, write your problem at forum.

!! Jesli potrzebujesz częsci do naprawy odtwarzacza dvd/divx Pioneer ,napisz do mnie PW !!
!! If you need spare parts for Pioneer dvd/divx player, please PM me !!

skabol_87 

Posted: 2008-12-24, 10:32    
   Model odtwarzacza: dv-470

witam nie chce zakladac nowego tematu wiec odswieze stary mam taki sam problem o jakim pisali wyzej tzn moj sprzet dvd dv-470 a amplituner vsx-d514. glosniki 5.1 tannoy. moj problem polega na tym ze jak podlanczam dvd do ampli przec kabel optyczny to w filmach dolby digital nie mam glosu( tzn nie slysze co mowia aktorzy) pozostale dzwieki wydaja sie byc ok probowalem w roznych ustawieniach i nic nie pomaga bede wdzieczny za kazda rade. Moze to wina softu? w dvd? Poradzcie cos bo juz mi rece opadaja :-|

Remove Highlighting ::
Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum

Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: