Tworzenie napisów .idx .sub
Reply to topic

: Tworzenie napisów .idx .sub
Zgodnie z instrukcją podaną na http://www.pioneer.razorpoint.pl/instrukcje.html chciałem utworzyć z napisów .txt napisy w formacie .idx .sub. Gdy doszedłem do etapu generowania plików .son, .pfd i .bmp w programie MaestroSBT, po naciśnięciu przycisku "Generate" pojawia się okienko z błędem: "Unknown error at parsed. BuildAll()". Nie wiem jaki jest powód powstania tego błędu. Proszę o pomoc.

:
Trudno mi powiedzieć. Spróbuj zrobić to na innym komputerze albo na próbę weź inne napisy. Wtedy będzie przynajmniej nieco łatwiej określić przyczynę.

Guest, pamiętaj:
|.:REGULAMIN:.|.:FAQ:.|.:SZUKAJ:.|.:GOOGLE:.|.:ALLEGRO:.|.:PISZ JAK MASZ ODWAGĘ:.|
:
Już sam sobie pomogłem. Otóż na stronie http://forum.videohelp.com/viewtopic.php??t=170944 jest wyjaśnienie pojawienia się tego błędu:

*For people who are having problems with this step and get the
"Unknown error ar parsed.BuildAll()" error here is the solution.

The reason your getting this error is because the SubStationAlpha file .ssa file your generating is not Version 4. So basically all you do is load the already created .ssa file IN SubStationAlpha where you can download it from here :-

http://www.topdownloads.n...ew.php??id=9740

and save it as .ssa AGAIN, and it will automatically make it into a Version 4. Once it is saved, you will be able to open it in Maestro, and continue.*

Ściągnąłem program SubStationAlpha i za jego pomoca zrobiłem plik .ssa. Następnie MaestroSBT nie generował już błędu "Unknown error at parsed. BuildAll()".

Jednak po ostatecznym utworzeniu plików .idx i .sub, te pliki razem wzięte mają znacznie większą wielkość niż poprzedni plik .txt i wraz z plikiem .avi nie mieszczą się na płycie CD 700 MB.

:
krzysztofj wrote:

Jednak po ostatecznym utworzeniu plików .idx i .sub, te pliki razem wzięte mają znacznie większą wielkość niż poprzedni plik .txt i wraz z plikiem .avi nie mieszczą się na płycie CD 700 MB.

A po co nagrywać na plyty CD? przeciez to strata miejsca i pieniędzy. Na dysk DVD wchodzi 6 filmow po 700 Mb i jeszcze zostaje kupa miejsca na napisy w formacie .sub + .idx, a dobrą plytę DVD kupisz za ok. 1,5 PLN, co jest tylko dwukrotnoscia dobrej plyty CD.

>>Firmware do wgrywania kablem danych<<
Cześć Guest! Jeśli masz wątpliwości, jak opisać swój problem, zajrzyj tutaj.
Zapraszam wszystkich do systematycznego przypominania sobie treści regulaminu!

ATTENTION! I do not answer any technical questions, asked as PM! Please, write your problem at forum.
!! If you need spare parts for Pioneer dvd/divx player, or data cabel to connect player with PC, please PM me !!

http://diyakustyk.com/
:
dinderi wrote:
A po co nagrywać na plyty CD? przeciez to strata miejsca i pieniędzy. Na dysk DVD wchodzi 6 filmow po 700 Mb i jeszcze zostaje kupa miejsca na napisy w formacie .sub + .idx, a dobrą plytę DVD kupisz za ok. 1,5 PLN, co jest tylko dwukrotnoscia dobrej plyty CD.

Rozumiem to doskonale, tylko w chwili obecnej mam w komputerze tylko nagrywarkę CD.
Czy jest możliwe zatem "obcięcie" pliku filmowego *.avi trochę na początku (zanim zacznie sie właściwy film) i na końcu gdy przewijają się już napisy końcowe tak aby zmniejszyć pojemność pliku *.avi ??

:
Quote:
Czy jest możliwe zatem "obcięcie" pliku filmowego *.avi trochę na początku (zanim zacznie sie właściwy film) i na końcu gdy przewijają się już napisy końcowe tak aby zmniejszyć pojemność pliku *.avi ??

Zrobisz to w programie VirtualDub lub VirtualDubMod z dzialu Download. Ale jesli obetniesz początek filmu, musisz pamietac ze zmienia sie czasy wyswietlania napisow, o długość wyciętego kawałka.

ATTENTION! I do not answer any technical questions, asked as PM! Please, write your problem at forum.
!! If you need spare parts for Pioneer dvd/divx player, or data cabel to connect player with PC, please PM me !!

:
krzysztofj wrote:
dinderi wrote:

Rozumiem to doskonale, tylko w chwili obecnej mam w komputerze tylko nagrywarkę CD.

U mnie przewaznie pomagalo wlaczenie overburningu poczas nagrywania. Jesli by to nie pomoglo to w Nero jest cos takiego jak " Wlacz tworzenie krotkiego obszaru Lead-Out" co pozwala na zapisanie dodatkowych 12MB, a to na pewno musi wystaczyc na napisy :-)

Pozdrawiam
:
bisson wrote:
Jesli by to nie pomoglo to w Nero jest cos takiego jak " Wlacz tworzenie krotkiego obszaru Lead-Out" co pozwala na zapisanie dodatkowych 12MB, a to na pewno musi wystaczyc na napisy :-)

i zaczną się posty pionek nie widzi płyty :evil: sektor startowy i końcowy dla stacjonarek jest dosyć ważny więc nie kombinować,bo się przekombinuje

:
Wczoraj nagrałem płytę CDRW 700 MB z plikiem filmowym *.avi oraz plikami z napisami: *.sub, *.idx, oraz *.srt używając Nero z włączonym overburningiem. Zapis zakończył się sukcesem, a Pioneer DV-380 zobaczył i odtworzył film na płycie bez problemu.

:
krzysztofj, Serdeczne gratulacje. :brawo:

:
Mnie się kiedyś udało "przepalić" płytkę CD-R o jakieś 40MB i śmigała na pionku. ale tylko raz się to udało. Przy drugiej próbie, niestety avik chodził, końcówka się zacinała, a napisów nie było w ogóle widać. Ale o 2-3M to pewnie się powinno zawsze udać.

:
Format sub+idx jest formatem graficznym, czyli napisy są zapisane w postaci skompresowanych bitmap, przez co jest on większy od oryginalnych napisów tekstowych. Ale te pliki mają najwyżej 3-4MB więc overburning nie powinien stanowić problemu. Można ewentualnie w nero nadać napisom wyższy priorytet niż filmowi i wtedy napisy będą nagrane na samym początku płyty. Wtedy najwyżej film będzie nieco się przycinał lub za wcześnie się skończy, ale często końcówka filmu to napisy. A jak nie napisy, to rodzinę zbiera się przed PC na obejrzenie zakończenia ;-)

Guest, pamiętaj:
|.:REGULAMIN:.|.:FAQ:.|.:SZUKAJ:.|.:GOOGLE:.|.:ALLEGRO:.|.:PISZ JAK MASZ ODWAGĘ:.|
:
Nigdy wcześniej nie zetknąłem się z napisami w formacie .sub.
Czy ktoś mógłby napisać parę słów na ten temat??Jak użyć napisy w tym formacie, jeśli je ściągnąłem razem z filmem??W jaki sposób ja nagrac na płytkę?? :prosze:

:
Nagraj w tym samym folderze co film, daj im co do kropki identyczną nazwę i w zasadzie tyle.

Reply to topic
Jump to:  

Full Version Powered by phpBB © phpBB Group
Design by Vagito.Net | Lo-Fi Mod.