|
|
| Author |
Message |
Shrek
|
Posted: 2007-02-05, 22:30 | |
Model odtwarzacza: Pioneer DV-380 / Xbox 1.6 |
|
|
| lechu wrote: | | Shrek, czy mo¿esz dla mnie wyci±æ pocz±tek filmu, który nie trzyma synchro (najlepiej jakby¶ gdzie¶ wrzucil do ¶ci±gniêcia ca³y, albo tak przynajmniej z 10 minut). I oczywi¶cie napisy do niego. Pytanie tylko czy jak wytniesz te 10 minut to dalej nie bêdzie synchro. |
TUTAJ masz fragment filmu, który sprawi³ mi najwiêksze chyba problemy. To on mi u¶wiadomi³, ¿e jest jaki¶ problem.
Sprawd¼ u siebie i daj znaæ. |
| |
|
|
|
|
|
 |
Sponsor
|
|
 |
lechu

Helped: 9 times Joined: 03 Feb 2006 Posts: 1329 Location: W-wa
|
Posted: 2007-02-05, 23:04 | |
Model odtwarzacza: 575A |
|
|
OK, przetestujê go jutro.
A czy sprawdza³e¶ czy dok³adnie ten fragment (w dok³adnie takiej postaci jak mi dajesz) te¿ sprawia problemy? Bo jak nie, to moje testowanie nie bêdzie mia³o sensu.
Aaaa, no i oczywi¶cie te problematyczne napisy mi podrzuæ w ten sam sposób. |
|
|
|
|
 |
dinderi

Helped: 24 times Age: 38 Joined: 04 Feb 2006 Posts: 2871 Location: Warszawa i okolice
|
Posted: 2007-02-05, 23:21 | |
Model odtwarzacza: Pioneer DV-380, DV-393, DV-300, DV-400, Onkyo dv-sp404e |
|
|
Sprawdzi³em linkowane przez Shreka film z napisami. Niestety film to tylko 5 minut i 1 sekunda. I przez te 5 minut napisy chodza jak zyleta. Nie da sie sprawdzic czy dalej sie rozjezdzaj±, bez reszty filmu. Napisy s± w MicroDVD. FPS napisów i filmu sa zgodne.
Przepuscilem je przez filtr sprawdzania b³edów w SubtitleWorkShop, ale on automatycznie nie poprawi ew. b³êdów, w poczatkowych czasach wyswietlania. To sie nie da tak sprawdziæ. Trzeba przeleciec, chociaz pobie¿nie, ca³y film i skontrolowac w kilku miejscach, czy gdzie¶ nie ma przesuniecia.
Shrek, mozesz sprawdziæ ew. napisy po poprawkach, ktore do³±czam do postu. Ale jezeli by³ w nich b³±d klatkowy, prawdopodobnie zosta³ i w formacie czasowym. |
_________________ >>Firmware do wgrywania kablem danych<<
Cze¶æ Guest! Je¶li masz w±tpliwo¶ci, jak opisaæ swój problem, zajrzyj tutaj.
Zapraszam wszystkich do systematycznego przypominania sobie tre¶ci regulaminu!
ATTENTION! I do not answer any technical questions, asked as PM! Please, write your problem at forum.
If you need spare parts for Pioneer dvd/divx player, or data cabel to connect player with PC, please PM me
http://diyakustyk.com/ |
| |
|
|
|
|
|
 |
lechu

Helped: 9 times Joined: 03 Feb 2006 Posts: 1329 Location: W-wa
|
Posted: 2007-02-06, 09:03 | |
Model odtwarzacza: 575A |
|
|
Przypomnia³o mi siê, ¿e jak mia³em kiedy¶ uszkodzony film (¶ci±gn±³ siê z internetu "z dziurami"), to w³a¶nie by³ taki efekt, ¿e siê napisy rozje¿d¿a³y. Na filmie nie by³o tego widaæ, ¿e jest poszatkowany. Jako¶ tak go pociê³o, ¿e dziury wypada³y w takich miejscach, ¿e wygl±da³o jakby przej¶cie miêdzy scenami, a film by³ tak zrobiony, ¿e k-frame'y by³y do¶æ gêsto, wiêc równie¿ nie by³o widaæ ¿adnych rozmazañ. Musia³em film ¶ci±gn±æ ponownie i to pomog³o. |
|
|
|
|
 |
Shrek
|
Posted: 2007-02-06, 19:26 | |
|
|
No dobra. Teraz ju¿ kompletnie nic nie rozumiem.
Wcze¶niej nie mia³em czasu, by przejrzeæ kawa³ki filmów, z którymi mia³em problemy z synchro. Teraz je nagra³em i w³±czy³em. Wszystko pasuje!! Sprawdzi³em wiêc pe³ne filmy i tak¿e pasuje. Jeszcze niedawno nie pasowa³o, a teraz nie. W jednym filmie jest lekkie przesuniêcie, ale dopuszczalne.
Co to oznacza, bo ja ju¿ jestem g³upi??
Nie zwariowa³em.
Kilka dni temu nie pasowa³o, a teraz jest jak ¿yleta.
Szczególnie te krótkie fragmenty, które przeszy³y przez VirtualDubModa chodz± ¶wietnie.
Przygotowa³em takich krótkich przyk³adów kilka, bo takich filmów jest sporo, ale to nie ma sensu, bo synchro w nich na DVD jest idealne.
Co do jako¶ci filmów, to nie mo¿na siê przyczepiæ, gdy¿ s± to filmy HQ i nie tutaj problem. Szczególnie, ¿e napisy normalne txt pasuj± bezproblemowo.
Dodam tylko, ¿e zmieni³em firmware na 01.09.03.00. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale wszystkiego siê chwytam.
Je¶li macie jakie¶ rady, to walcie. |
| |
|
|
|
|
|
 |
dinderi

Helped: 24 times Age: 38 Joined: 04 Feb 2006 Posts: 2871 Location: Warszawa i okolice
|
Posted: 2007-02-06, 19:45 | |
|
|
Ja tez juz zupe³nie zg³upia³em. To gdzie siê te filmy z napisami rozjezdza³y, skoro teraz je nagrale¶? Jesli nie byly wczesniej nagrane, to jak mogly sie rozjezdzac w Pionku? |
ATTENTION! I do not answer any technical questions, asked as PM! Please, write your problem at forum.
If you need spare parts for Pioneer dvd/divx player, or data cabel to connect player with PC, please PM me
| |
|
|
|
|
|
 |
Shrek
|
Posted: 2007-02-06, 21:20 | |
|
|
No nie. Spokojnie. Po kolei.
Od d³u¿szego czasu (odk±d zauwa¿y³em, ¿e niektóre filmy traca synchro) testujê filmy na DVDRW zanim nagram na sta³e, na p³ytkê DVD.
Przedmiotem sporu jest film " Wê¿e w samolocie", który nijak nie mog³y z³apaæ synchro, wiêc nagra³em je wraz z normalnym plikiem tekstowym TMPlayera, bodaj¿e.
Teraz, by Wam udowodniæ brak synchro zgra³em go na dysk, wyci±³em fragment i za³±czy³em napisy. Dzi¶, popo³udniu chcia³em, zgodnie z Waszymi zaleceniami, sprawdziæ mimo wszystko, czy wyciêty fragment równie¿ nie ma synchro. Nagra³em go wiêc na RW wraz z pe³na wersj±, do ka¿dego pliku do³±czy³em napisy w formacie SRT.
Okaza³o siê, ¿e synchronizacja jest poprawna, co mnie za³ama³o, bo to burzy moje wszelkie podstawy logiki.
Rozja¶ni³o siê
Jak co¶, to piszcie. |
| |
|
|
|
|
|
 |
dinderi

|
Posted: 2007-02-06, 22:30 | |
|
|
Shrek, czy to znaczy, ze teraz ca³y film jest zsynchronizowany z napisami, które za³±czy³em? |
| |
|
|
|
|
|
 |
Shrek
|
Posted: 2007-02-06, 23:08 | |
|
|
Nie, nie musia³em u¿ywaæ "Twoich" napisów, poniewa¿ okaza³o siê, ¿e "moje" dzia³aj± ¶wietnie i nie ma rozbie¿no¶ci w synchro.
Nie wiem sk±d taka zmiana.
Czy to mo¿e chodziæ o nowy firmware?? |
| |
|
|
|
|
|
 |
gufiak

Helped: 10 times Age: 28 Joined: 26 Jan 2006 Posts: 785 Location: Bia³ystok
|
Posted: 2007-02-07, 12:25 | |
Model odtwarzacza: Pioneer DV-470 & DV-380 & DV-393 |
|
|
| Shrek wrote: | | Czy to mo¿e chodziæ o nowy firmware?? | A jaki wcze¶niej mia³e¶? |
_________________ Guest, pamiêtaj:
|.:REGULAMIN:.|.:FAQ:.|.:SZUKAJ:.|.:GOOGLE:.|.:ALLEGRO:.|.:PISZ JAK MASZ ODWAGÊ:.| |
| |
|
|
|
|
|
 |
Shrek
|
Posted: 2007-02-07, 15:37 | |
|
|
Mia³em wcze¶niej 01.09.02.00.
Aha.
Zapytam, bo nie znalaz³em nigdzie informacji.
Co siê stanie, je¶li wgram na p³ytkê film z napisami w kilku formatach, nazwanymi tak samo jak film?? Np. .txt, i .srt?? Bêdê móg³ prze³±czyæ miêdzy nimi?? |
| |
|
|
|
|
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You cannot attach files in this forum You cannot download files in this forum
|
Add this topic to your bookmarks Printable version
|
|