|
|
| Author |
Message |
Shrek
|
Posted: 2007-01-10, 23:24 | Problem z napisami w formacie .srt |
Model odtwarzacza: Pioneer DV-380 / Xbox 1.6 |
|
|
Witam.
Mam od jakiego¶ czasu problemy z napisami w formacie .srt.
U¿ywam konwersji do tego formatu, gdy¿ jest ona najbardziej przyjazny dla Pionka, a tak¿e dla wszelkiego rodzaju programów konwertuj±cych. Gdy ³±czê avi z napisami, gdy konwertujê avi do DVD, zawsze potrzebujê napisy.srt.
Niestety od jakiego¶ czasu po nagraniu napisy trac± synchro z filmem, mimo i¿ przed konwersj± wszystko by³o OK. Podobnie jest z konwersj± avi do DVD i innymi.
Krótko - napisy.srt s± jak gdyby bardzo delikatne i oko³o 10% filmów po nagraniu traci synchro.
Mam Pioneera DV-380 z najnowszym softem.
Czy kto¶ mia³ podobny problem?? |
| |
|
|
|
|
|
 |
Sponsor
|
|
 |
tendrys28
Helped: 12 times Age: 34 Joined: 08 Feb 2006 Posts: 369 Location: PL
|
Posted: 2007-01-11, 00:46 | |
Model odtwarzacza: DV-380 |
|
|
| Shrek wrote: | | Mam Pioneera DV-380 z najnowszym softem. |
Podobno najnowsza wersja softu oparta na 1.21 usuwa t± dolegliwo¶æ - podejrzewam ¿e masz najnowszy soft Gufiaka oparty na 1.09 U¿yj raczej softu 1.21.02 Chiesy spolszczon± przez Dinderiego to siê razem przekonamy Soft jest w katalogu "Modyfikacje u¿ytkowników". |
| |
|
|
|
|
|
 |
dinderi

Helped: 24 times Age: 38 Joined: 04 Feb 2006 Posts: 2871 Location: Warszawa i okolice
|
Posted: 2007-01-11, 08:50 | |
Model odtwarzacza: Pioneer DV-380, DV-393, DV-300, DV-400, Onkyo dv-sp404e |
|
|
W sofcie 1.09.03.01 Gufiaka b³±d przeliczania czasów dla .srt te¿ jest poprawiony. To jedna z najwczesniejszych modyfikacji.
Ja zaczalbym raczej od pytania w jakim programie sprawdzasz wyswietlanie napisow na komputerze. Taki AllPlayer ma funkcje automatycznej korekcji czasow wyswietlania. Jezeli masz zle ustawiony FPS, a na to moze wskazywac postêpujace rozje¿d¿anie siê synchro w 10% filmów, to uzywajac programu jak wymieniony, na komputerze wszystko bedzie gra³o. Program automatycznie dostosuje FPS napisów do FPS filmu. Dlatego najlepiej przed zgraniem na plyte sprawdzic prawidlowosc wyswietlania np. w Windows Media Player, ktory nie posiada takich filtrow, a napisy sa wyswietlane nie przez program ale przez kodek (np. FFD). |
_________________ >>Firmware do wgrywania kablem danych<<
Cze¶æ Guest! Je¶li masz w±tpliwo¶ci, jak opisaæ swój problem, zajrzyj tutaj.
Zapraszam wszystkich do systematycznego przypominania sobie tre¶ci regulaminu!
ATTENTION! I do not answer any technical questions, asked as PM! Please, write your problem at forum.
If you need spare parts for Pioneer dvd/divx player, or data cabel to connect player with PC, please PM me
http://diyakustyk.com/ |
| |
|
|
|
|
|
 |
Shrek
|
Posted: 2007-01-13, 22:47 | |
|
|
Prawid³owo¶æ sprawdzam w programie Subedit. Zreszt± korzystam z niego od dawna i jestem zadowolony. Bez problemu dostosowujê w nim napisy do obrazu, zmieniam FPS itp. Wszystko dzia³a bez problemów na PC, dopiero siê rozje¿d¿a czasami na DVD.
Za Wasze sugestie dziêkujê.
Dajcie tylko znaæ, czy faktycznie mam wgraæ ten nowy soft, bo sam ju¿ nie wiem. |
| |
|
|
|
|
|
 |
dinderi

Helped: 24 times Age: 38 Joined: 04 Feb 2006 Posts: 2871 Location: Warszawa i okolice
|
Posted: 2007-01-13, 22:58 | |
|
|
| Shrek wrote: | | Prawid³owo¶æ sprawdzam w programie Subedit |
No w³asnie tutaj bym widzia³ problem. Subedit to badzo dobry program, ale robi niektore rzeczy za nas. Ukrywa b³êdy, które Pionek pó¼niej bezlito¶nie wytyka.
Sugerowa³bym, po skonczeniu edycji napisów, sprawdzac synchronizacjê, na produkcie "bardzo_micro_softu" . To bêdzie lepszy test, bo Pioneer nie skoryguje b³edów, tak jak i nie zrobi tego WindowsMediaPlayer.
Zmiana softu tutaj raczej nic nie pomo¿e. |
ATTENTION! I do not answer any technical questions, asked as PM! Please, write your problem at forum.
If you need spare parts for Pioneer dvd/divx player, or data cabel to connect player with PC, please PM me
| |
|
|
|
|
|
 |
gufiak

Helped: 10 times Age: 28 Joined: 26 Jan 2006 Posts: 785 Location: Bia³ystok
|
Posted: 2007-01-14, 10:59 | |
Model odtwarzacza: Pioneer DV-470 & DV-380 & DV-393 |
|
|
Shrek, je¶li napisy s± prawid³owo przekonwertowane to nawet nie ma szans na to, ¿eby siê w pioneerze rozje¿d¿a³y. |
_________________ Guest, pamiêtaj:
|.:REGULAMIN:.|.:FAQ:.|.:SZUKAJ:.|.:GOOGLE:.|.:ALLEGRO:.|.:PISZ JAK MASZ ODWAGÊ:.| |
| |
|
|
|
|
|
 |
Shrek
|
Posted: 2007-02-01, 00:20 | |
|
|
Wracam do tematu, gdy¿ sytuacja staje siê dziwna i delikatnie mówi±c denerwuj±ca.
Otó¿ problem powtarza siê nagminnie.
Napisy, które s± na 100% dopasowane, przerabiam na .SRT i nastêpuje rozjazd. Nie jest to w ka¿dym filmie, ale zdarza siê do¶æ czêsto.
Co ciekawsze!! Bywa i tak, ¿e w CD2 jest synchro, ale w CD1 ju¿ niestety nie. Nigdy na odwrót, je¶li nie ma synchro w CD2, to nie ma w ogóle.
Mam teraz soft 01.09.03.00 i jest identycznie jak na poprzednim.
Zmusza mnie to do sprawdzania ka¿dego filmu na DVDRW. Niestety przez d³ugi czas ufa³em Pionkowi i zachwalanemu formatowi .srt i nie sprawdza³em wyniku na odtwarzaczu. Sporo p³ytek posz³o z dymem.
Co radzicie?? |
| |
|
|
|
|
|
 |
dinderi

|
Posted: 2007-02-01, 09:02 | |
|
|
Ja tego nigdy nie mia³em u siebie. Ciekaw jestem jak inni uzytkownicy dv380 ze zmodyfikowanym fw. |
| |
|
|
|
|
|
 |
lechu

Helped: 9 times Joined: 03 Feb 2006 Posts: 1329 Location: W-wa
|
Posted: 2007-02-01, 09:14 | |
Model odtwarzacza: 575A |
|
|
Shrek, czy mo¿esz dla mnie wyci±æ pocz±tek filmu, który nie trzyma synchro (najlepiej jakby¶ gdzie¶ wrzucil do ¶ci±gniêcia ca³y, albo tak przynajmniej z 10 minut). I oczywi¶cie napisy do niego. Pytanie tylko czy jak wytniesz te 10 minut to dalej nie bêdzie synchro. |
|
|
|
|
 |
piteron

Helped: 35 times Age: 40 Joined: 27 Jan 2006 Posts: 1385 Location: Warszawa
|
Posted: 2007-02-02, 15:20 | |
Model odtwarzacza: DV 575 i wszystko jasne+380 niestety |
|
|
wypali³em juz ok 200 p³ytek z filmami
we wszystkich s± napisy SRT
i nigdy nie spotka³em siê z tym problem,je¶li napisy przed konwersj± sa ok to i po niej nie maja prawa sie rozje¿d¿aæ
co prawda ja nie u¿ywam Sub edit,z jednego powodu
jest to soft który masê rzeczy potrafi spartoliæ,ale zrobi to tak sprytnie ze sam odpali go poprawnie,niestety juz inne playery maja z tym spory problem
ja u¿ywam malutkiego SRT,i jak sie nie pomylê przy FPS  to wszystko jest ok |
_________________ Guest, pamiêtaj:
.:REGULAMIN:.|.:FAQ:.|.:SZUKAJ:.|.:GOOGLE:.|.:ALLEGRO:.|.:A TERAZ PISZ JE¦LI MUSISZ:.
 |
| |
|
|
|
|
|
 |
tendrys28
|
Posted: 2007-02-02, 17:26 | |
|
|
| piteron wrote: | co prawda ja nie u¿ywam Sub edit,z jednego powodu
jest to soft który masê rzeczy potrafi spartoliæ |
Podstawowym powodem dla którego nie u¿ywasz subedita do konwersji na srt jest to ¿e ....
subedit nie konwertuje na srt
BTW. Umiejêtne jego obs³uga pozwala zdzia³aæ cuda, chyba dawno siê nim piteron nie bawi³e¶, opcji tam jest od cholery , mo¿e co¶ nie tego pozaznacza³e¶  |
| |
|
|
|
|
|
 |
Shrek
|
Posted: 2007-02-02, 23:59 | |
|
|
| lechu wrote: | | Shrek, czy mo¿esz dla mnie wyci±æ pocz±tek filmu, który nie trzyma synchro (najlepiej jakby¶ gdzie¶ wrzucil do ¶ci±gniêcia ca³y, albo tak przynajmniej z 10 minut). I oczywi¶cie napisy do niego. Pytanie tylko czy jak wytniesz te 10 minut to dalej nie bêdzie synchro. |
Jasne, ¿e mogê, ale nie wiem jak móg³bym Ci to pó¼niej przedstawiæ.
Co do kolejnych postów, to nie korzystam wy³±cznie z programu Subedit. On jest przydatny np. przy ³±czeniu napisów, czy ustalaniu synchro, gdy dopasowujê napisy do filmu. Do konwertowania na .srt u¿ywam programu SRT. Czasem Subtitle Tool lub Subtitle Workshop. |
| |
|
|
|
|
|
 |
tendrys28
|
Posted: 2007-02-03, 00:32 | |
|
|
Spróbuj Cinemaplayera - ma opcjê konwersji na SRT i podstawow± detekcjê b³êdów. |
| |
|
|
|
|
|
 |
piteron

Helped: 35 times Age: 40 Joined: 27 Jan 2006 Posts: 1385 Location: Warszawa
|
|
|
|
|
 |
tendrys28
|
Posted: 2007-02-03, 01:07 | |
|
|
| Quote: | | nie robi³em w nim nigdy konwersji napisów do srt. |
Bez w±tpienia
| piteron wrote: | | jedynie co pamietam ¿e fakt SRT nie obs³uguje ale potrafi je przekonwertowaæ na inne ,chyba ¿e tez cos mi sie pokiæka³o |
Co¶ jednak pamiêtasz  |
| |
|
|
|
|
|
 |
|
|