|
|
| Author |
Message |
dinderi

Helped: 24 times Age: 38 Joined: 04 Feb 2006 Posts: 2871 Location: Warszawa i okolice
|
Posted: 2007-03-21, 16:52 | Gubienie napisów w filmie DVD |
Model odtwarzacza: Pioneer DV-380, DV-393, DV-300, DV-400, Onkyo dv-sp404e |
|
|
Od kilku dni zachodze w głowę nad pewnym problemem, dotyczącym reauthoringu materiału DVD. Temat nietypowy dla tego forum, ale moze znajdzie się ekspert, ktory rozjasni mi w głowie. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie
Otóż, wszedłem w posiadanie unikatowego filmu DVD ale niestety bez polskich napisów. Dla rodziny była to niestety bolesna wiadomość  Pomyslalem więc, nie ma rzeczy niemożliwych  Na coś przecież są wspaniali ludzie, piszący programy z licencją free  Pogrzebałem pół dnia w sieci i znalazłem, dosc prosty sposób na dołożenie napisów do filmu w formacie DVD. Wszystko przebiegło wspaniale, nowy film skompilowany, bez strat w jakosci dzwięku i obrazu. Rodzina szczęśliwa, poprostu, malina.  A wszystko, dzieki sposobowi z instrukcji Paddington'a: http://forum.videohelp.com/viewtopic.php?t=245188 Niestety, nic nie jest doskonałe. Pewien błąd się pojawia - chociaż mało dokuczliwy -, przy odtwarzaniu na odtwarzaczu dvd. Mianowicie, od czasu do czasu gubione są wmuksowane napisy. Nie zawsze i w różnych miejscach, bez jakiejkolwiek systematyczności.
Po przewinięciu do tyłu i włączeniu 'play', napisy powracają i zazwyczaj nie ma z nimi więcej problemu, do samego konca filmu. A ponieważ podobne zjawisko zdarzyło mi się, dawno temu, chyba dwukrotnie, na zupełnie innych, oryginalnych filmach, zrodziło się pytanie... Czy i co, oprócz ew. błędów w kompilacji, może wpływać na gubienie napisów w filmach DVD, w Pioneer dv-380. Jesli błąd leży w metodzie lub użytym programie, jak go ewentualnie ominąć?
Problem zaobserwowany na modyfikowanym sofcie 1.21.02 Chiesy, ale równiez 1.09.03 Gufiaka. |
_________________ >>Firmware do wgrywania kablem danych<<
Cześć Guest! Jeśli masz wątpliwości, jak opisać swój problem, zajrzyj tutaj.
Zapraszam wszystkich do systematycznego przypominania sobie treści regulaminu!
ATTENTION! I do not answer any technical questions, asked as PM! Please, write your problem at forum.
If you need spare parts for Pioneer dvd/divx player, or data cabel to connect player with PC, please PM me
http://diyakustyk.com/ |
| |
|
|
|
|
|
 |
Sponsor
|
|
 |
tendrys28
Helped: 12 times Age: 34 Joined: 08 Feb 2006 Posts: 369 Location: PL
|
Posted: 2007-03-21, 18:38 | |
Model odtwarzacza: DV-380 |
|
|
A na softwarowym playerze (Windvd,Powerdvd,VLC MP) gubi nie gubi  |
| |
|
|
|
|
|
 |
dinderi

Helped: 24 times Age: 38 Joined: 04 Feb 2006 Posts: 2871 Location: Warszawa i okolice
|
Posted: 2007-03-21, 19:35 | |
|
|
Przyznam się, ze nie zauwazylem. Ale tez i nie ogladałem całego materiału na komputerze. Sprawdziłem, czy wersje językowe napisów są odpowiednio zidentyfikowane, czy sie dobrze zsynchronizowały i jak działa menu. Calosc filmu, ogladalem kilkakrotnie, tylko na Pioneerze. Swoją droga, to zaczynam juz tracić z tego przyjemność. Najchetniej, ogladałbym juz tylko w wersji oryginalnej, bo napisy znam chyba na pamięć.  Poprawki "oryginalnego" tlumaczenia, zajęły mi 5 godzin  |
ATTENTION! I do not answer any technical questions, asked as PM! Please, write your problem at forum.
If you need spare parts for Pioneer dvd/divx player, or data cabel to connect player with PC, please PM me
| |
|
|
|
|
|
 |
tendrys28
|
Posted: 2007-03-21, 22:27 | |
|
|
No to specjalnie dla rodziny bym zrobił chyba wysokoobitratowego avika np.4 czy 6Mbps xvid i po krzyku  , w końcu napisy już masz.
Bo pewnie to gubienie to i tak bug naszych Pionków, a nie błąd w authoringu ( nie byłoby przecież wtedy losowego znikania ). |
| |
|
|
|
|
|
 |
dinderi

|
Posted: 2007-03-21, 22:31 | |
|
|
| Quote: | | No to specjalnie dla rodziny bym zrobił chyba wysokoobitratowego avika np.4 czy 6Mbps xvid i po krzyku |
To jest jakis pomysl. Ciekawe, czy VirtualDub zmuksuje avi z dts? |
| |
|
|
|
|
|
 |
tendrys28
|
Posted: 2007-03-22, 00:05 | |
|
|
| dinderi wrote: | | czy VirtualDub zmuksuje avi z dts? |
Tak , oczywiście .
Aha tylko uważaj z wielkością wynikową pliku. Przy tak duzym bitracie chyba będziesz musiał plik podzielić przynajmniej na 2 inaczej mogą być problemy z systemem plików ( nie wiem czy Pioneer łyka pliki do 4GB czy tylko do 2GB (tzn. nie łyka czystego UDF-u wyższego niż 1.02). Nie mówiąc o tym ze może być potrzebny więcej niż 1 płytka, albo DL, ale jak film nie za długi to nie.
BTW. Dla przypomnienia , robiłbym konwersję na NTFS bo sam Fat32 ogranicza do 4GB. |
| |
|
|
|
|
|
 |
dinderi

|
Posted: 2007-03-22, 08:03 | |
|
|
Oczywiscie, avi musi byc mniejszy niz 2 GB, bo inaczej Pionek rozpozna plik jako DVD i nie odtworzy.
Zostanę chyba jednak przy materiale, ktory mam juz gotowy. Jak napisalem wczesniej, to gubienie nie jest takie bardzo dokuczliwe i zdarza się sporadycznie. Biorąc pod uwagę ew. gubienie napisów w avi z dts, to pewnie będzie to samo.
Swoją drogą udało mi się odtworzyć menu i wszystkie dodatki wiec material wyglada prawie zupelnie jak oryginalny.  Nie udalo mi sie tylko jeszcze wstawić w zakładce wyboru napisów menu, opisu "polskie", w miejsce "chinskie", ktore podmieniłem. Ale pochodzę z tym kilka dni, to moze mnie oświeci.
W każdym, razie zjawisko gubienia napisow w DVD jest nadal interesujące. |
| |
|
|
|
|
|
 |
tendrys28
|
Posted: 2007-03-22, 13:43 | |
|
|
| dinderi wrote: | | Biorąc pod uwagę ew. gubienie napisów w avi z dts, to pewnie będzie to samo |
Tu akurat dałbym napisy idx+sub a nie srt czy txt, żeby to ominąć.
| dinderi wrote: | | . Jak napisalem wczesniej, to gubienie nie jest takie bardzo dokuczliwe i zdarza się sporadycznie. |
Znaczy rodzina nie zauważy
| Quote: | | W każdym, razie zjawisko gubienia napisow w DVD jest nadal interesujące. |
Może sprawdź na jakimś nie Pioneerze albo nawet na sprzęcie nie na MTK, może dużo wyjaśnić. Się okaże czy trzeba grzebać dalej w ifo czy to tylko nasz Pionek.  |
| |
|
|
|
|
|
 |
dinderi

|
Posted: 2007-03-28, 21:46 | |
|
|
Przepraszam, za zamieszanie jakiego się dopuściłem w tym temacie. Doczytałem się wlasnie, ze uzyta przeze mnie metoda authoringu DVD, moze generowac błędy w filmach NTSC. A takowym wlasnie był ten film. Dlatego sporadyczne gubienie napisów przy uzyciu programu IfoEdit dla fimu NTSC, moze sie zdarzyć. Zauważyłem to, kiedy w innym materiale, nieprawidłowo zmuksował dzwiek 5.1 AC3, powyzej 640 kbps. Po zmuksowaniu programem Rejig, który ma większą kompatybilność z NTSC, nie zauwazylem gubienia napisow.
Jeszcze raz przepraszam. |
| |
|
|
|
|
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You cannot attach files in this forum You cannot download files in this forum
|
Add this topic to your bookmarks Printable version
|
|