Forum FAQForum FAQ  Kanał RSSRSS  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  Contact FormContact Form   RegisterRegister  Log inLog in

Previous topic :: Next topic
 Ustawienie dzwieku 
Author Message
skuterek 

Posted: 2006-02-15, 22:56    Ustawienie dzwieku
   Model odtwarzacza: 380

Witam serdecznie. Jestem właścicielem 380 od paru dni oczywiście znalazłem tą strone i od razu wgrałem najnowszy soft. Z góry dziękuje twórcy. Pytanie może by dla niektórych banalne ale dla mnie nie jest. W opcjacjach zaawansowanych jest możliwośc przełączania dzwięku np 2 kanałowego i np 5 kanałow. Oczywiście głos w telewizorze działa prawidłowo tylko gdy ustawiony jest dźwięk dwukanałowy. Pytanie : CZy jeżeli będę chciał odtwarzac np film, ale korzystac z ampltunera kina domowego jestem zmuszony przestawiac dźwięk dwukanałowy na 5.1 w dvd?? Drugie pytanie. Jakie znaczenie ma ustawianie rodzaju nagłośnienia np zestaw małych głośników 5.1 albo duże głośniki 5.1. Pozdrawiam wszystkich .

ps miałem Mante princa 2 zamieniłem na pioniera 380 mam nadzieję że nie będę narzekał.

Sponsor
gufiak 

Helped: 10 times
Posted: 2006-02-15, 23:07    
   Model odtwarzacza: Pioneer DV-470 & DV-380 & DV-393

skuterek wrote:
CZy jeżeli będę chciał odtwarzac np film, ale korzystac z ampltunera kina domowego jestem zmuszony przestawiac dźwięk dwukanałowy na 5.1 w dvd??
Tutaj ampli podłączysz tylko przez łącze cyfrowe, więc nie trzeba tego przestawiać. To jest opcja z DV-585 i raczej nieprzydatna w DV-380, ale jej nie ukrywałem, bo to tylko niepotrzebne komplikowanie.

Quote:
Jakie znaczenie ma ustawianie rodzaju nagłośnienia np zestaw małych głośników 5.1 albo duże głośniki 5.1. Pozdrawiam wszystkich .
Chodzi o to, że małe głośniki potrzebują więcej niskich tonów w dźwięku, aby je usłyszeć. Duże głośniki lepiej odtwarzają niskie tony, więc jest ich przesyłanych nieco mniej.

skuterek 

Posted: 2006-02-15, 23:36    

Opcja ta z Dv 585 jednak przy moim telewizorze działa jak jest ustawiony dźwięk 2 kanałowy to odbiera prawidłowo dźwięk, ale po przelączeniu na 5.1 wiekszośc dźwięków niesłychac. Proponuję tego nieblokowac bo może komuś się przydac.

gufiak 

Posted: 2006-02-15, 23:40    

skuterek, działać działa. Nigdzie nie pisałem, że nie działa. Chodzi tylko o to, że nie ma większego sensu. A gdybym blokował, to domyślnie by były 2 głośniki ustawione, czyli tak jak należy. Ale jak już pisałem, nie zamierzam tego blokować. Może ktoś będzie chciał obejrzeć film bez dialogów ;-)

piteron 

Helped: 35 times
Posted: 2006-02-16, 11:36    
   Model odtwarzacza: DV 575 i wszystko jasne+380 niestety

gufiak wrote:
Chodzi o to, że małe głośniki potrzebują więcej niskich tonów w dźwięku, aby je usłyszeć. Duże głośniki lepiej odtwarzają niskie tony, więc jest ich przesyłanych nieco mniej.

wydaje mi się że wkradła się tu mała nieścisłość ;-)
jeśli ustawisz "małe" to do głośnika dociera mniej częstotliwości niskotonowych,a to z powodu możliwości uszkodzenia przetwornika,przy ustawieniu "duże" podawane jest pełne pasmo

ADI 

Posted: 2006-02-16, 17:00    
   Model odtwarzacza: DV-585A & GRUNDIG GDP-1100

gufiak wrote:
Duże głośniki lepiej odtwarzają niskie tony, więc jest ich przesyłanych nieco mniej.

Czy to oznacza ,że jeśli do zestawu mam podłączone duże kolumny , dość dobrze radzące sobie z niskimi tonami, to jak zmienię ustawienie w playerze na "małe głośniki" to słyszany z kolumn bas będzie jeszcze potężniejszy :??:

Czy jest tak jak pisał Piteron.

Bo teraz nie wiem któremu guru mam wierzyć ;-)
piteron wrote:
jeśli ustawisz "małe" to do głośnika dociera mniej częstotliwości niskotonowych

Tak jak opisał to piteron, to na 100% jest w moim ampli. Przy ustawieniu na głośniki małe, niskie pasma są odcinane od wartości 100Hz* w dół i kierowane do subwoofera.
A jak jest z ustawieniami w DVD??

* (można zmieniać tę wartość)
Last edited by ADI on 2006-02-17, 00:00; edited 1 time in total  

gufiak 

Posted: 2006-02-16, 20:42    

Racja, racja. To ja popełniłem błąd. Z przemęczenia czasem się głupoty pisze. A ostatnio za wiele nie spałem ;)

skuterek 

Posted: 2006-02-17, 12:05    

Takie niewinne było moje pytanie a tu trochę ciekawych rzeczy człowiek sie dowiedział. Wynika z tego że mając małe głośniki w amplitunerze a ustawiając na duże w dvd powinieniem miec wiecej niskich tonów??
Ryzyko jest uszkodzenia przetwornika.
Zaryzykuję i tak nie wiem gdzie jest ten przetwornik najwyzej sie spali. Ważne żeby dźwięk był zadawalający.

piteron 

Posted: 2006-02-17, 12:20    

he he
przetwornik to to coś z czego słyszysz dżwięk,ok od teraz zmienię terminologię
w małych głośnikach jak dasz za dużo basu to dżwięk raczej nie będzie zadowalający
z tego posta wynika że nie korzystasz z dekoderów w ampli tylko w dvd ,poniekąd dziwne
te opcje co opisujesz to działają jedynie jak podłączysz dvd pod ampli wyjściami analogowymi(5.1 analog aut),wtedy możesz skorzystać z wbudowanych dekoderów w dvd,jak podepniesz cyfrakiem to ampli juz się tym zajmie i to na pewno lepiej wyjdzie dla wszystkich

karel48 

Posted: 2006-03-08, 06:45    
   Model odtwarzacza: DV-585A

Witam!!
Odgrzeję temat bo wydał mi się właściwy.
To mój pierwszy post na tym forum więc prosze o wyrozumialość i z góry przepraszam jeśli coś przeoczyłem.

skuterek wrote:
Opcja ta z Dv 585 jednak przy moim telewizorze działa jak jest ustawiony dźwięk 2 kanałowy to odbiera prawidłowo dźwięk, ale po przelączeniu na 5.1 wiekszośc dźwięków niesłychac. Proponuję tego nieblokowac bo może komuś się przydac.

Wodniesieniu do powyższego:

gufiak wrote:
skuterek, działać działa. Nigdzie nie pisałem, że nie działa. Chodzi tylko o to, że nie ma większego sensu. A gdybym blokował, to domyślnie by były 2 głośniki ustawione, czyli tak jak należy. Ale jak już pisałem, nie zamierzam tego blokować. Może ktoś będzie chciał obejrzeć film bez dialogów

Myślę sobie że to nie tylko chodzi o oglądanie filmu bez dialogów - a co z SACD??
W FAQ na stronie wyczytalem że wiekszość płyt w tym formacie może działać tylko po analogu 5.1 ze względu na zabezpieczenia producenta (cały czas odnoszę sie do modelu 585). Ja ostatnio dorwałem kilka plyt w tym formacie (z netu) i o dziwo mogę też korzystać z połączenia analogowego - zastanawiam się czy to przypadek czy też małe oszustwo - płytki były opisane jako SACD - DTS i taki też dekoder zostaje uaktywniony w ampli przy ich odczycie, prosze o ewentualne potwierdzenie orginalności tego formatu.
PS @gufiak - dzięki za wytrwałą pracę nad softem - namacalne podziękowania jak dostanę pełną władzę nad kontem w mBanku. :spoko:
Last edited by lechu on 2006-03-08, 07:09; edited 1 time in total  

piteron 

Posted: 2006-03-08, 09:43    

karel48 wrote:

W FAQ na stronie wyczytalem że wiekszość płyt w tym formacie może działać tylko po analogu 5.1 ze względu na zabezpieczenia producenta (cały czas odnoszę sie do modelu 585). Ja ostatnio dorwałem kilka plyt w tym formacie (z netu) i o dziwo mogę też korzystać z połączenia analogowego - zastanawiam się czy to przypadek czy też małe oszustwo - płytki były opisane jako SACD - DTS i taki też dekoder zostaje uaktywniony w ampli przy ich odczycie, prosze o ewentualne potwierdzenie orginalności tego formatu.

zapewne chodziło Ci o wyjścia cyfrowe,bo że idzie po analogu to standard,jeśli chodzi o pliki ściągane to jeszcze nie spotkałem się z takim materiałem sacd który by poszedł przez wyjście cyfrowe,nawet takim który był z osła ściągany,ale nie mówię że to nie możliwe różne rzeczy się widzi i czyta więc kto wie może rosyjscy programiści złamali kot zabezpieczający ;-)

p/s co to za materiał :idea:

lechu 

Helped: 9 times
Posted: 2006-03-08, 10:04    
   Model odtwarzacza: 575A

Ale co to jest SACD - DTS? Albo SACD, albo DTS - tak mi się wydaje przynajmniej. Jak ściągnąłeś płytkę w DTS to będzie ona działać i po analogu i po cyfrze.

[ Komentarz dodany przez: piteron: 2006-03-08, 10:08 ]
Lechu wydawane są też hybrydy,ale jeszcze się z taką nie spotkałem żeby dts był,no chyba że jakiś krótki materiał :-|
bo jeden i drugi standard na jednej płytce nawet na tłoku to już raczej pojemność przekroczona,no chyba że tak jak wyżej napisałem

PoNcJuSz 

Posted: 2006-03-08, 15:04    
   Model odtwarzacza: DV-585A; DVR-433H

karel48 wrote:
Witam!!
Myślę sobie że to nie tylko chodzi o oglądanie filmu bez dialogów - a co z SACD??
PS @gufiak - dzięki za wytrwałą pracę nad softem - namacalne podziękowania jak dostanę pełną władzę nad kontem w mBanku. :spoko:

DTS jest wykorzystywany tylko przy płytach DVD Video/Audio, natomiast SACD jest zupełnie innym formatem dźwięku. Proponuję poczytać tu: http://www.cdrinfo.pl/artykuly/dvd_sacd/. Natomiast to,że ktoś opisał tak płytę świadczy tylko o tym, że nie miał pojęcia o czym pisze.

lechu 

Helped: 9 times
Posted: 2006-03-08, 15:14    
   Model odtwarzacza: 575A

No nie do końca jest to tylko format dźwięku na DVD. Rzeczywiście można z netu ściągnąć wiele obrazów płyt audio w tym formacie. Nagrywa się taki obraz na zwykłe CD i można odtwarzać nawet w starych odtwarzaczach CD bez dekoderów, pod warunkiem, że wzmacniacz ma dekoder (inaczej słychać szum lub nic nie słychać). I dźwięk zapisany w takim formacie jest przestrzenny, ale nie ma to nic wspólnego z SACD.

karel48 

Posted: 2006-03-08, 19:09    
   Model odtwarzacza: DV-585A

piteron - teraz wiem napewno że nie jest to format SACD ale zwykłe CD w DTS jak się słusznie domyślił lechu. Artykuł w cdrinfo ( aż wstyd - jestem jego userem) do którego linka zamieścił PoNcJuSz skutecznie rozwiewa wątpliwości.
Ciekawe jest tylko to że owe obrazy zamieszczone na demonoidzie są tak błednie opisane... :cry:
Dzięki za pomoc :beer:

Remove Highlighting ::
Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum

Add this topic to your bookmarks
Printable version