|
|
| Author |
Message |
skuterek
|
Posted: 2006-02-15, 22:56 | Ustawienie dzwieku |
Model odtwarzacza: 380 |
|
|
Witam serdecznie. Jestem właścicielem 380 od paru dni oczywiście znalazłem tą strone i od razu wgrałem najnowszy soft. Z góry dziękuje twórcy. Pytanie może by dla niektórych banalne ale dla mnie nie jest. W opcjacjach zaawansowanych jest możliwośc przełączania dzwięku np 2 kanałowego i np 5 kanałow. Oczywiście głos w telewizorze działa prawidłowo tylko gdy ustawiony jest dźwięk dwukanałowy. Pytanie : CZy jeżeli będę chciał odtwarzac np film, ale korzystac z ampltunera kina domowego jestem zmuszony przestawiac dźwięk dwukanałowy na 5.1 w dvd?? Drugie pytanie. Jakie znaczenie ma ustawianie rodzaju nagłośnienia np zestaw małych głośników 5.1 albo duże głośniki 5.1. Pozdrawiam wszystkich .
ps miałem Mante princa 2 zamieniłem na pioniera 380 mam nadzieję że nie będę narzekał. |
| |
|
|
|
|
|
 |
Sponsor
|
|
 |
gufiak

Helped: 10 times Age: 28 Joined: 26 Jan 2006 Posts: 785 Location: Białystok
|
Posted: 2006-02-15, 23:07 | |
Model odtwarzacza: Pioneer DV-470 & DV-380 & DV-393 |
|
|
| skuterek wrote: | | CZy jeżeli będę chciał odtwarzac np film, ale korzystac z ampltunera kina domowego jestem zmuszony przestawiac dźwięk dwukanałowy na 5.1 w dvd?? | Tutaj ampli podłączysz tylko przez łącze cyfrowe, więc nie trzeba tego przestawiać. To jest opcja z DV-585 i raczej nieprzydatna w DV-380, ale jej nie ukrywałem, bo to tylko niepotrzebne komplikowanie.
| Quote: | | Jakie znaczenie ma ustawianie rodzaju nagłośnienia np zestaw małych głośników 5.1 albo duże głośniki 5.1. Pozdrawiam wszystkich . | Chodzi o to, że małe głośniki potrzebują więcej niskich tonów w dźwięku, aby je usłyszeć. Duże głośniki lepiej odtwarzają niskie tony, więc jest ich przesyłanych nieco mniej. |
_________________ Guest, pamiętaj:
|.:REGULAMIN:.|.:FAQ:.|.:SZUKAJ:.|.:GOOGLE:.|.:ALLEGRO:.|.:PISZ JAK MASZ ODWAGĘ:.| |
| |
|
|
|
|
|
 |
skuterek
|
Posted: 2006-02-15, 23:36 | |
|
|
Opcja ta z Dv 585 jednak przy moim telewizorze działa jak jest ustawiony dźwięk 2 kanałowy to odbiera prawidłowo dźwięk, ale po przelączeniu na 5.1 wiekszośc dźwięków niesłychac. Proponuję tego nieblokowac bo może komuś się przydac. |
| |
|
|
|
|
|
 |
gufiak

|
Posted: 2006-02-15, 23:40 | |
|
|
skuterek, działać działa. Nigdzie nie pisałem, że nie działa. Chodzi tylko o to, że nie ma większego sensu. A gdybym blokował, to domyślnie by były 2 głośniki ustawione, czyli tak jak należy. Ale jak już pisałem, nie zamierzam tego blokować. Może ktoś będzie chciał obejrzeć film bez dialogów  |
|.:REGULAMIN:.|.:FAQ:.|.:SZUKAJ:.|.:GOOGLE:.|.:ALLEGRO:.|.:PISZ JAK MASZ ODWAGĘ:.| |
| |
|
|
|
|
|
 |
piteron

Helped: 35 times Age: 40 Joined: 27 Jan 2006 Posts: 1385 Location: Warszawa
|
Posted: 2006-02-16, 11:36 | |
Model odtwarzacza: DV 575 i wszystko jasne+380 niestety |
|
|
| gufiak wrote: | | Chodzi o to, że małe głośniki potrzebują więcej niskich tonów w dźwięku, aby je usłyszeć. Duże głośniki lepiej odtwarzają niskie tony, więc jest ich przesyłanych nieco mniej. |
wydaje mi się że wkradła się tu mała nieścisłość
jeśli ustawisz "małe" to do głośnika dociera mniej częstotliwości niskotonowych,a to z powodu możliwości uszkodzenia przetwornika,przy ustawieniu "duże" podawane jest pełne pasmo |
.:REGULAMIN:.|.:FAQ:.|.:SZUKAJ:.|.:GOOGLE:.|.:ALLEGRO:.|.:A TERAZ PISZ JEŚLI MUSISZ:.
 |
| |
|
|
|
|
|
 |
ADI

|
Posted: 2006-02-16, 17:00 | |
Model odtwarzacza: DV-585A & GRUNDIG GDP-1100 |
|
|
| gufiak wrote: | | Duże głośniki lepiej odtwarzają niskie tony, więc jest ich przesyłanych nieco mniej. |
Czy to oznacza ,że jeśli do zestawu mam podłączone duże kolumny , dość dobrze radzące sobie z niskimi tonami, to jak zmienię ustawienie w playerze na "małe głośniki" to słyszany z kolumn bas będzie jeszcze potężniejszy : :
Czy jest tak jak pisał Piteron.
Bo teraz nie wiem któremu guru mam wierzyć
| piteron wrote: | | jeśli ustawisz "małe" to do głośnika dociera mniej częstotliwości niskotonowych |
Tak jak opisał to piteron, to na 100% jest w moim ampli. Przy ustawieniu na głośniki małe, niskie pasma są odcinane od wartości 100Hz* w dół i kierowane do subwoofera.
A jak jest z ustawieniami w DVD??
* (można zmieniać tę wartość) |
_________________ dv585+vsx915
 |
Last edited by ADI on 2006-02-17, 00:00; edited 1 time in total
|
| |
|
|
|
|
|
 |
gufiak

|
Posted: 2006-02-16, 20:42 | |
|
|
Racja, racja. To ja popełniłem błąd. Z przemęczenia czasem się głupoty pisze. A ostatnio za wiele nie spałem  |
| |
|
|
|
|
|
 |
skuterek
|
Posted: 2006-02-17, 12:05 | |
|
|
Takie niewinne było moje pytanie a tu trochę ciekawych rzeczy człowiek sie dowiedział. Wynika z tego że mając małe głośniki w amplitunerze a ustawiając na duże w dvd powinieniem miec wiecej niskich tonów
Ryzyko jest uszkodzenia przetwornika.
Zaryzykuję i tak nie wiem gdzie jest ten przetwornik najwyzej sie spali. Ważne żeby dźwięk był zadawalający. |
| |
|
|
|
|
|
 |
piteron

|
Posted: 2006-02-17, 12:20 | |
|
|
he he
przetwornik to to coś z czego słyszysz dżwięk,ok od teraz zmienię terminologię
w małych głośnikach jak dasz za dużo basu to dżwięk raczej nie będzie zadowalający
z tego posta wynika że nie korzystasz z dekoderów w ampli tylko w dvd ,poniekąd dziwne
te opcje co opisujesz to działają jedynie jak podłączysz dvd pod ampli wyjściami analogowymi(5.1 analog aut),wtedy możesz skorzystać z wbudowanych dekoderów w dvd,jak podepniesz cyfrakiem to ampli juz się tym zajmie i to na pewno lepiej wyjdzie dla wszystkich |
.:REGULAMIN:.|.:FAQ:.|.:SZUKAJ:.|.:GOOGLE:.|.:ALLEGRO:.|.:A TERAZ PISZ JEŚLI MUSISZ:.
 |
| |
|
|
|
|
|
 |
karel48

|
Posted: 2006-03-08, 06:45 | |
Model odtwarzacza: DV-585A |
|
|
Witam!!
Odgrzeję temat bo wydał mi się właściwy.
To mój pierwszy post na tym forum więc prosze o wyrozumialość i z góry przepraszam jeśli coś przeoczyłem.
| skuterek wrote: | | Opcja ta z Dv 585 jednak przy moim telewizorze działa jak jest ustawiony dźwięk 2 kanałowy to odbiera prawidłowo dźwięk, ale po przelączeniu na 5.1 wiekszośc dźwięków niesłychac. Proponuję tego nieblokowac bo może komuś się przydac. |
Wodniesieniu do powyższego:
| gufiak wrote: | | skuterek, działać działa. Nigdzie nie pisałem, że nie działa. Chodzi tylko o to, że nie ma większego sensu. A gdybym blokował, to domyślnie by były 2 głośniki ustawione, czyli tak jak należy. Ale jak już pisałem, nie zamierzam tego blokować. Może ktoś będzie chciał obejrzeć film bez dialogów |
Myślę sobie że to nie tylko chodzi o oglądanie filmu bez dialogów - a co z SACD??
W FAQ na stronie wyczytalem że wiekszość płyt w tym formacie może działać tylko po analogu 5.1 ze względu na zabezpieczenia producenta (cały czas odnoszę sie do modelu 585). Ja ostatnio dorwałem kilka plyt w tym formacie (z netu) i o dziwo mogę też korzystać z połączenia analogowego - zastanawiam się czy to przypadek czy też małe oszustwo - płytki były opisane jako SACD - DTS i taki też dekoder zostaje uaktywniony w ampli przy ich odczycie, prosze o ewentualne potwierdzenie orginalności tego formatu.
PS @gufiak - dzięki za wytrwałą pracę nad softem - namacalne podziękowania jak dostanę pełną władzę nad kontem w mBanku.  |
Last edited by lechu on 2006-03-08, 07:09; edited 1 time in total
|
| |
|
|
|
|
|
 |
piteron

|
Posted: 2006-03-08, 09:43 | |
|
|
| karel48 wrote: |
W FAQ na stronie wyczytalem że wiekszość płyt w tym formacie może działać tylko po analogu 5.1 ze względu na zabezpieczenia producenta (cały czas odnoszę sie do modelu 585). Ja ostatnio dorwałem kilka plyt w tym formacie (z netu) i o dziwo mogę też korzystać z połączenia analogowego - zastanawiam się czy to przypadek czy też małe oszustwo - płytki były opisane jako SACD - DTS i taki też dekoder zostaje uaktywniony w ampli przy ich odczycie, prosze o ewentualne potwierdzenie orginalności tego formatu.
|
zapewne chodziło Ci o wyjścia cyfrowe,bo że idzie po analogu to standard,jeśli chodzi o pliki ściągane to jeszcze nie spotkałem się z takim materiałem sacd który by poszedł przez wyjście cyfrowe,nawet takim który był z osła ściągany,ale nie mówię że to nie możliwe różne rzeczy się widzi i czyta więc kto wie może rosyjscy programiści złamali kot zabezpieczający
p/s co to za materiał  |
 |
| |
|
|
|
|
|
 |
lechu

Helped: 9 times Joined: 03 Feb 2006 Posts: 1329 Location: W-wa
|
Posted: 2006-03-08, 10:04 | |
Model odtwarzacza: 575A |
|
|
Ale co to jest SACD - DTS? Albo SACD, albo DTS - tak mi się wydaje przynajmniej. Jak ściągnąłeś płytkę w DTS to będzie ona działać i po analogu i po cyfrze.
[ Komentarz dodany przez: piteron: 2006-03-08, 10:08 ]
Lechu wydawane są też hybrydy,ale jeszcze się z taką nie spotkałem żeby dts był,no chyba że jakiś krótki materiał
bo jeden i drugi standard na jednej płytce nawet na tłoku to już raczej pojemność przekroczona,no chyba że tak jak wyżej napisałem |
| |
|
|
|
|
|
 |
PoNcJuSz
|
Posted: 2006-03-08, 15:04 | |
Model odtwarzacza: DV-585A; DVR-433H |
|
|
| karel48 wrote: | Witam!!
Myślę sobie że to nie tylko chodzi o oglądanie filmu bez dialogów - a co z SACD??
PS @gufiak - dzięki za wytrwałą pracę nad softem - namacalne podziękowania jak dostanę pełną władzę nad kontem w mBanku. |
DTS jest wykorzystywany tylko przy płytach DVD Video/Audio, natomiast SACD jest zupełnie innym formatem dźwięku. Proponuję poczytać tu: http://www.cdrinfo.pl/artykuly/dvd_sacd/. Natomiast to,że ktoś opisał tak płytę świadczy tylko o tym, że nie miał pojęcia o czym pisze. |
| |
|
|
|
|
|
 |
lechu

Helped: 9 times Joined: 03 Feb 2006 Posts: 1329 Location: W-wa
|
Posted: 2006-03-08, 15:14 | |
Model odtwarzacza: 575A |
|
|
No nie do końca jest to tylko format dźwięku na DVD. Rzeczywiście można z netu ściągnąć wiele obrazów płyt audio w tym formacie. Nagrywa się taki obraz na zwykłe CD i można odtwarzać nawet w starych odtwarzaczach CD bez dekoderów, pod warunkiem, że wzmacniacz ma dekoder (inaczej słychać szum lub nic nie słychać). I dźwięk zapisany w takim formacie jest przestrzenny, ale nie ma to nic wspólnego z SACD. |
| |
|
|
|
|
|
 |
karel48

|
Posted: 2006-03-08, 19:09 | |
Model odtwarzacza: DV-585A |
|
|
piteron - teraz wiem napewno że nie jest to format SACD ale zwykłe CD w DTS jak się słusznie domyślił lechu. Artykuł w cdrinfo ( aż wstyd - jestem jego userem) do którego linka zamieścił PoNcJuSz skutecznie rozwiewa wątpliwości.
Ciekawe jest tylko to że owe obrazy zamieszczone na demonoidzie są tak błednie opisane...
Dzięki za pomoc  |
| |
|
|
|
|
|
 |
|
|