Forum FAQForum FAQ  Kanał RSSRSS  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  Contact FormContact Form   RegisterRegister  Log inLog in

Previous topic :: Next topic
 DV380 + Pioneer VSX915 - bzyczenie w SB 
Author Message
pager 

Posted: 2006-03-30, 21:53    DV380 + Pioneer VSX915 - bzyczenie w SB
   Model odtwarzacza: Pioneer DV-380-K + Pioneer VSX-915-K + JBL Balboa 7.1

Używa może ktoś takiego połączenia??
Ja mam połączony DV380 kablem coaxialnym z wzmacniaczem VSX915 Pioneera (7.1). Problem polega na tym, że w dwóch tylnych głośnikach (Surround Back) słychać lekkie bzyczenie (nie ważne, czy źródło jest 2.0 (odtwarzanie CD/mp3), czy normalny film 5.1/6.1). W przypadku odtwarzania z innego źródła (połączenie analogowe, inne DVD lub komponenty etc.) bzyczenia nie ma. Czy jest to ogólnie wada DV380, czy może z moim jest coś nie tak??

Niby bzyczenie jest ciche, ale jak jest film "z nastrojem", to podczas ciszy trochę wkurza... :/

Piotrek

Sponsor
piteron 

Helped: 35 times
Posted: 2006-03-31, 00:36    
   Model odtwarzacza: DV 575 i wszystko jasne+380 niestety

1-zmień kabel
2-zdejmij dvd z ampli
3-bzyczenie czy szum,bo jeśli to drugie to standard w tym klocku(niestety)
4-postaraj się ręcznie skalibrować system,bez tego mikrofonu
5-wyjmij antenę radiową,jeśli pomoże zastosuj tłumik FM
6-na wszystkich wejściach cyfrowych tak masz czy tylko na coaxialu
7-przy odtwarzaniu źródeł stereo na symulacji wielokanałowej,często się zdarza że elektronika generuje zakłócenia(zwiększony szum )
8-zastosuj jakiś filtr napięcia(listwa)
9-może kabel coaxial masz kierunkowy(strzałki na kablu,zmień wtyczki od-do)
10-jeśli nie trafiłem będziemy myśleć dalej

pager 

Posted: 2006-04-01, 11:22    

piteron wrote:
1-zmień kabel

Używam dobrego (moim zdaniem) kabla Profigolda, ale zmieniłem na inny RCA-RCA i niestety to samo

piteron wrote:
2-zdejmij dvd z ampli

Bez zmian

piteron wrote:
3-bzyczenie czy szum,bo jeśli to drugie to standard w tym klocku(niestety)

Bzyczenie. Postaram się nagrać zaraz czymś co słychać i puszcze linka

piteron wrote:
4-postaraj się ręcznie skalibrować system,bez tego mikrofonu

Jeżeli dobrze pamiętam, to przed kalibracją było to samo. Nie bardzo wiem, jak teraz "zresetować" do ustawień pierwotnych (aby MCACC zniknęło z wyświetlacza wzmacniacza) - nie mogę tego znaleźć w instrukcji - możesz mnie nakierować?? :-)

piteron wrote:
5-wyjmij antenę radiową,jeśli pomoże zastosuj tłumik FM

Bez anteny niestety to samo :/

piteron wrote:
6-na wszystkich wejściach cyfrowych tak masz czy tylko na coaxialu

Tzn. podpinająć to DVD na dowolne wejście coax jest to samo. Natomiast optycznego nie posiada.

piteron wrote:
7-przy odtwarzaniu źródeł stereo na symulacji wielokanałowej,często się zdarza że elektronika generuje zakłócenia(zwiększony szum )

Nie muszę niczego odtwarzać. Wystarczy, że włączę DVD i szum się pojawia (ważne, aby wszystkie głośniki pracowały, bo na STEREO czy DIRECT z wiadomych powodów szumu nie słychać :-P ).

piteron wrote:
8-zastosuj jakiś filtr napięcia(listwa)

Mam.

piteron wrote:
9-może kabel coaxial masz kierunkowy(strzałki na kablu,zmień wtyczki od-do)

Nic takiego nie zauważyłem, ale zmieniłem, żeby sprawdzić - niestety bez rezultatu...

piteron wrote:
10-jeśli nie trafiłem będziemy myśleć dalej

Czy ty może posiadasz takie połączenie?? Bo jeżeli tak, a nie doświadczasz niczego takiego - to może to uszkodzenie mojego DVD??

Piotrek

piteron 

Helped: 35 times
Posted: 2006-04-02, 00:35    
   Model odtwarzacza: DV 575 i wszystko jasne+380 niestety

więc tak
bawiłem się swojego czasu 915 i poza niską jakością ogólna (sorry ale to moje odczucie)nie zauważyłem żeby takie dolegliwości występowały w moim testowym ampli,tzn nic nie szumiało ani nie brzęczało na żadnym z kanałów,i to przy odsłuchu na wszystkich możliwych korekcjach,jedynie co zauważyłem do dosyć silne przebicia sygnały tunera na inne żródła
ja podpiąłem go pod moje 575,więc może to nie ampli tylko dvd generuje jakieś zakłócenia
spróbuj pożyczyć od kogoś jakieś inne dvd i spróbować czy też się coś nie kaszani,wtedy wykluczymy choć jeden element
na ten moment nic innego nie przychodzi mi do głowy
jedynie co, to może ustaw na sztywno głośniki jako 5.1 a nie 7.1,bo jak mniemam nie masz zestawu 8 kolumn

pager 

Posted: 2006-04-02, 14:03    

piteron wrote:
ja podpiąłem go pod moje 575,więc może to nie ampli tylko dvd generuje jakieś zakłócenia
spróbuj pożyczyć od kogoś jakieś inne dvd i spróbować czy też się coś nie kaszani,wtedy wykluczymy choć jeden element

Jak podłączałeś?? Coaxem czy optykiem??

Pożyczyłem od rodziców Mantę, no i bzyczenie jest ale o wiele, wiele, wiele mniejsze (w zasadzie nie dolgliwe)... więc to chyba DVD :/ Ciekawi mnie tylko czy to ogólnie w 380 czy tylko ten egzemplarz...

piteron wrote:
na ten moment nic innego nie przychodzi mi do głowy
jedynie co, to może ustaw na sztywno głośniki jako 5.1 a nie 7.1,bo jak mniemam nie masz zestawu 8 kolumn

Mam 8 kolumn z serii JBL Balboa (2xfront, 4xmonitor, sub i center). Niestety przełączenie na 5.1 nic nie zmienia (bzyczenie jest elementem stałym, nawet jak się volume na zero da). Dopiero fizyczne odpięcie kabli powoduje zniknięcie bzyczenia :/

Dzięki za porady!!

Piotrek

Remove Highlighting ::
Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum

Add this topic to your bookmarks