|
|
| Author |
Message |
dinderi

Helped: 24 times Age: 38 Joined: 04 Feb 2006 Posts: 2871 Location: Warszawa i okolice
|
Posted: 2009-05-18, 13:22 | |
Model odtwarzacza: Pioneer DV-380, DV-393, DV-300, DV-400, Onkyo dv-sp404e |
|
|
Każdy sposób by pójść dalej jest dobry
Z ciekawością, czekam na wyniki testu... |
_________________ >>Firmware do wgrywania kablem danych<<
Cześć Guest! Jeśli masz wątpliwości, jak opisać swój problem, zajrzyj tutaj.
Zapraszam wszystkich do systematycznego przypominania sobie treści regulaminu!
ATTENTION! I do not answer any technical questions, asked as PM! Please, write your problem at forum.
If you need spare parts for Pioneer dvd/divx player, or data cabel to connect player with PC, please PM me
http://diyakustyk.com/ |
| |
|
|
|
|
|
 |
Sponsor
|
|
 |
kmak
|
Posted: 2009-05-18, 18:38 | |
Model odtwarzacza: DV-410V-K, PHILIPS PET1002 |
|
|
Test zakończony w 99% sukcesem - są wszystkie znaki (polskie i niemiecki, czyli tablica wszystała sie i jest w całości widziana przez system, ale musiałem o coś gdzieś "zahaczyć". bo na ekranie po regulacji głośności lub włączaniu/wyłączaniu napisów pozostaja "śmieci" - prostokąty z symbolami, bądź końcówka komunikatu systemu (jedna dwie litery). Po zatrzymaniu odtwarzania poprzez 1x "stop" i wznowieniu, smieci znikają.
Pewnie teraz pozostaje zabawa w dopieszczanie tablicy Font 1, ponieważ w oryginale ma wysokość 26, a FontCreator za nic nie chce takiej wysokości wykreować, albo nie potrafię - Może Ty masz jakąś wskazówkę dla mnie - miałes taki objaw ?
Z góry dziękuje.
Na pomysł z MTK Windows wpadłem po przestudiowaniu instrukcji Sebastiana w dziale 8032.Chylę czoła przed jego znajomościa tematu. |
_________________ Pzdr KmaK |
| |
|
|
|
|
|
 |
dinderi

Helped: 24 times Age: 38 Joined: 04 Feb 2006 Posts: 2871 Location: Warszawa i okolice
|
Posted: 2009-05-18, 18:45 | |
|
|
BRAWO!
Te smieci są stąd, że patch w MTKWindows nie działa do końca poprawnie. Ale mozna się do tego ewentualnie przyzwyczaić.
Co do fontów, to jedyna metodą jest próbowanie. Możesz użyć czcionek gotowych, znajdujących się w modowanych softach do Pionka. MTKFoncreator przygotowuje fonty nie do końca dobre, bo zostawia dużo niepotrzebnych przerw. Potem trzeba je czasem ręcznie dopieszczać, dlatego zaoszczędzisz dużo czasu, jesli uzyjesz fontów z softu Gufiaka, Sebastiana, albo np. ostatniej modyfikacji softu Hakana (StM) do 610, jaka znajduje sie w naszym download.
| kmak wrote: | | Na pomysł z MTK Windows wpadłem po przestudiowaniu instrukcji Sebastiana w dziale 8032.Chylę czoła przed jego znajomościa tematu. | Dzięki takim informacjom wraca wiara, że ktoś jeszcze czyta instrukcje Pokrzepiłeś mi duszę  |
ATTENTION! I do not answer any technical questions, asked as PM! Please, write your problem at forum.
If you need spare parts for Pioneer dvd/divx player, or data cabel to connect player with PC, please PM me
| |
|
|
|
|
|
 |
kmak
|
Posted: 2009-05-18, 20:35 | |
|
|
Witam po krótkiej przerwie na obowiązki rodzinne.
Wykonałem inne ćwiczenie - wgrałem firmware spatchowany MTKWindows z właczonymi All 256 fonts, ale bez podmiany tablicy Font 1.
Efekt zachecajacy - nie ma śmieci, zniknęły przerwy tła pomiędzy brakujacymi polskimi fontami, czyli za rozsypanie się śmieci winna była tablica Font 1 i niezachowanie odpowiedniej wielkości fontów przy podmianie . Pozostała więc tylko rzeźba z tablicą i powinno być dobrze.
To narazie tyle "z pola walki"
Spróbuję z gotowymi fontami , jak napisałeś. |
| |
|
|
|
|
|
 |
kmak
|
Posted: 2009-05-20, 23:35 | |
|
|
Witam ponownie,
Po kilku próbach połączyłem tablicę CP1250 z najnowszego PHILIPS'a PET1030 z częścią oryginalnej tablicy Font1 zawierającej symbole. Musiałem niestety wykonać mozolną pracę dodawania pustych linii w każdym ze znaków aby wyrównać wysokości. Przy okazji dowiedziałem się szukając rozwiązania, że szerokość fontów musi być wielokrotnością 4. inaczej wszystko się sypie. (Pytanie, jak roszyfrować 1 linię pliku z fontami w formacie txt. co poszczególne liczby oznaczają?)
Natomiast niestety nadal po wgrywaniu tej tablicy, "znikają" symbole z tablicy Font3 tzn nie pokazują sie wcale na ekranie podczas obsługi odtwarzacza (np przewijanie FF/FR, stop , play, pasek głośności itp). Na 100% przyczyną jest operacja "replace" Font1 w nowej wersji bo sprawdziłem kilka razy. Program MTK Windows nie wprowadził sam z siebie żadnych modyfikacji. bo na starej tablicy wszystko jest. Co może być przyczyną ? Dlaczego tak się dzieje ? |
| |
|
|
|
|
|
 |
dinderi

|
Posted: 2009-05-21, 18:57 | |
|
|
Jak wygląda Font 1 po modyfikacji? |
| |
|
|
|
|
|
 |
kmak
|
Posted: 2009-05-21, 19:54 | |
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
 |
kmak
|
Posted: 2009-05-26, 22:08 | |
|
|
Witam,
Doszedłem do punktu w którym moja wiedza oraz posiadane narzędzia się kończą.
Poszukując przyczyn „znikania symboli z tablicy Font3 wykonałem następujące działania:
1) Wygenerowałem MTKFontCreator’em znaki o h=26 w kodzie CP1250
2) Dokleiłem w pliku txt od znaku 129 w górę brakujące znaki do pliku z oryginalnego firmware
Tak przygotowany plik przekonwertowałem na format MTK, ale w dwóch wersjach
a) Pełna z polskimi znakami
b) Z pliku tekstowego usunąłem znaki polskie, tzn od 129 w górę pozostawiając w nagłówku ilość znaków 256
Odpowiednio uzyskałem po wgraniu firmware:
a – polska czcionka ale bez symboli z tablicy Font3
b – bez polskiej czcionki, ale pojawiło się prawidłowe wyświetlanie symboli z tablicy Font3
Poszedłem dalej tropem (b) i po wgraniu pełnej tablicy Font1 zacząłem kolejno od końca usuwać znaki z pliku txt i wgrywać jako zmodyfikowaną tablicę Font1. Prawidłowe wyświetlanie symboli z tablicy Font3 pojawiło się ponownie gdy wykasowałem znaki od nr. 250 do 256 włącznie wg tablicy Font1. Czyli konflikt adresów dla wyświetlania Font1 i Font3 dotyczy tego zakresu. W jaki sposób można to rozwiązać, tego już nie jestem w stanie sprawdzić i proszę Ciebie gorąco o pomoc.  |
| |
|
|
|
|
|
 |
dinderi

|
Posted: 2009-05-26, 22:35 | |
|
|
Niestety, tutaj musiałbyś sie zagłębić w to, jak komunikują sie ze sobą ARM i 8032. Czyli trzeba zacząc od linków podanych na stronie naszego portalu http://pioneerdivx.net/.
Prawdopodobnie w tym fw ustawiona jest zaleznośc między tablica 1 i tablica 3,(pewnie w celu zaoszczędzenia miejsca w kodzie... nie wiem po co...) a znaki powyzej 250 wprowadzają dysonans. Dysonans ten (chyba  ) powstaje przez to właśnie inne kodowanie znaków powyżej 250 w ARM i w 8032.
Pociechą jest to, że w j. polski nie występują znaki zapisane z numerami od 251 do 256 w CP 1250 więc można je po prostu wykasować, by pozbyć sie tym prostym sposobem konfliktu. |
| |
|
|
|
|
|
 |
kmak
|
Posted: 2009-05-27, 10:17 | |
|
|
Dzięki za słowa pocieszenia, ale niestety siedzi we mnie perfekcjonista i dopóki nie zwalczę "drania" nie da mi to spokoju.
Przeglądając linki (na razie pobieżnie) widziałem że kodami bawił się juz Gufiak, Może on mógłby na to spojrzeć Jak go o to poprosić ?
Ja nie mam żadnego dostępu do narzędzi aby dokonać analizy i nic nie wskazuje na to abym taki dostep uzyskał. To jest mój największy ból. |
| |
|
|
|
|
|
 |
dinderi

|
Posted: 2009-05-27, 12:17 | |
|
|
Trzeba by żeby sie wypowiedział ktoś z "umiejących czytac kod"  Ale Gufiaka nie było na forum od 26.1.2009, a Sebastiana od 19.5.2009
Możesz spróbowac napisac do NoWorries, ale tylko po angielsku, albo szwedzku
P.S. Perfekcjonizm czasem przeszkadza  Wiem po sobie  |
| |
|
|
|
|
|
 |
kmak
|
Posted: 2009-06-03, 10:28 | |
|
|
Witaj po chwili milczenia.
Tematu nie odpuściłem. Żaden ze wspomnianych przez Ciebie Kolegów się jeszcze nie odezwał. Zgłębiając internet natrafiłem na dokumentacje (patrz załącznik "by MaBraeker") a to naprowadziło mnie na banalne  wyjaśnienie przyczyny „znikania” symboli z tablicy Font3.
Otóż , po wgraniu tablicy zmodyfikowanej Font1 ze 256 znakami, fonty powyżej numeru 250 włącznie dostają indeks 01 w tablicy Font1 i umieszczane są w innej części firmware. Powoduje to automatyczne odpowiednie przesunięcie się indeksów o 1 dla wszystkich innych tablic fontów. Dlatego np. tablica Font 3 dostaje indeks 04 i w tym momencie nie jest już widziana przez firmware .
Teraz pozostaje znaleźć rozwiązanie tego problemu w firmware. Przesunięcie ostatnich znaków na początek i dopisanie subrutiny, jak proponują niektórzy (np. VB6ROCOD) chyba nie wchodzi w rachubę bo na początku tablicy Font1 są symbole graficzne używane w Menu Set Up. Poza tym, napisy divx z tej zmodyfikowanej wersji tablicy Font1 wyświetlane są absolutnie prawidłowo, więc dlaczego , zgodnie z prawem Murphy’iego, to ruszać.
Czekam więc na odzew, bo programować/modyfikować (jeszcze ) nie potrafię |
| |
|
|
|
|
|
 |
dinderi

|
Posted: 2009-06-03, 13:07 | |
|
|
Brawo
O to mniej więcej mi chodziło, ale nie umiałem tak prosto opisac, jak to Ty zrobiłeś
Wydaje mi sie, ze najprościej, bez dopisywania kodu do firmware, usunąć ostatnie 6 znaków z tablicy, poprostu. Do czego Ci one?  To są litery uzywane w j. czeskim, serbskim, ale nie w polskim. Wszystkie polskie litery sa wcześniej.
Dlatego usuniecie ostatnich znaków z tablicy nie wpłynie na funkcjonalnośc odtwarzacza w j. polskim.
No chyba, ze chciałbyś, żeby inne nacje również mogły korzystac z Twojego softu. Wtedy trzeba shakować kod firmware wg opisu MaBreaker'a i dokumentów na stronie VB6ROCOD. A to niestety zabawa na kilka długich wieczorów... |
| |
|
|
|
|
|
 |
kmak
|
Posted: 2009-06-04, 20:55 | |
|
|
Witaj
Masz rację, nauczenie się assemblera i rozszyfrowanie programu to zajęcie na dłuższy czas. Ja poszedłem na skróty, nie zamykając drogi wgrania innych tablic językowych.
Zastanowiła mnie tajemnicza tablica Font2 z 330 pustymi znakami. Akurat w tym modelu nie jest wykorzystywana do żadnych celów , bo to wcześniej sprawdziłem, podmieniając ją na CP1250. Chyba została po chinskich fontach.
Wykasowałem więc znaki od 250 w górę tak, aby indeksy przesunęły sie o 1 w dół w zmodyfikowanym firmware. Wykonałem jeszcze testy na wszystkich formatach płyt (DVD VideoCD, CD Audio, MP3, Divx z tx i srt) Wszystko działa jak należy. Efekt:
Myślę, że podobną modyfikację można przeprowadzić z każdym PET'em z tego okresu(2005/2007) czyli PET725, PET825 ponieważ mają identyczną strukturę firmware. Późniejsze modele Philipsa już doposażone zostałe w polskie znaki w divx.
Dopieszczę jeszcze przerwy między fontami i to by było na tyle.
Dzięki za wsparcie (również duchowe). Czy po ostatecznych poprawkach chciałbyś ten firmware wystawić na forum? Z mojej strony nie ma przeszkód. |
| |
|
|
|
|
|
 |
dinderi

|
Posted: 2009-06-04, 21:31 | |
|
|
| kmak wrote: | | Czy po ostatecznych poprawkach chciałbyś ten firmware wystawić na forum? Z mojej strony nie ma przeszkód. | Chętnie, czemu nie
Bardzo się cieszę, że zamierzony cel został osiągnięty. Wielkie brawa za chęci
Jesli masz ochote jeszcze pogrzebać, można by np. spróbowac poprawić bład, ktory występuje w zasadzie we wszystkich softach na MTK, czyli bład w odczytywaniu czasów w napisach .srt.
Trzebaby mniej więcej wykonać ta instrukcję:
| Code: | If the bug still exist you do like this:
Open firmware with MTKRemaker:
Click on + sign at RISC
Mark ARM Codes , don't expand it.
Right click on ARM Codes and choose 'Save' When 'unpack ARM Code' comes say Yes
Now open a HEX-Editor
Locate the ARM file you just saved:
Open it:
Search for sequence: F8 B5 0E 1C 04 1C 15 1C 31 1C 20 1C
from there search for 07 1C E0 1D 02 21 FF F7
In this last sequens you change 02 21 to 29 1C
Save
Open MtkReplacer
At top you have ''Input firmware'' click on folder and
find the firmware you want to put the updated ARM in
Go down to
ARM Code (uncompressed) click on folder locate the ARM Code you modified
Then go down to button
Replace and click on it.
Now go to folder and locate the saved fimrware (it has another name now with -mod- in it) |
|
| |
|
|
|
|
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You cannot attach files in this forum You cannot download files in this forum
|
Add this topic to your bookmarks Printable version
|
|