|
|
| Author |
Message |
kmak
|
Posted: 2009-03-04, 12:45 | PHILIPS PET1002 |
Model odtwarzacza: DV-410V-K, PHILIPS PET1002 |
|
|
Witam,
Pytanie do wszystkich, czy ktoś zna ten model lub wie czy istnieje zmodyfikowany firmware do tego odtwarzacza (prod. 07/2006)?
Wizyta w autoryzowanym serwisie zakończyła się niczym - nie mają żadnego poza zainstalowanym. W opcjach do wyboru tylko tzw, "stara" Europa Zach. + chiński. Odtwarzacz czyta dvix + pliki txt ale bez polskich znaków ( pozostawia w ich miejscu puste miejsca). Na stronie Philipsa nie ma nic, w google też. Dzięki za wszelkie sugestie. |
_________________ Pzdr KmaK |
| |
|
|
|
|
|
 |
Sponsor
|
|
 |
dinderi

Helped: 24 times Age: 38 Joined: 04 Feb 2006 Posts: 2871 Location: Warszawa i okolice
|
Posted: 2009-03-04, 21:53 | |
Model odtwarzacza: Pioneer DV-380, DV-393, DV-300, DV-400, Onkyo dv-sp404e |
|
|
Sciągnij soft z odtwarzacza a zmodyfikowac go w kierunku polskich napisów to juz pestka...
Oczywiście jesli jest na MTK-u |
_________________ >>Firmware do wgrywania kablem danych<<
Cześć Guest! Jeśli masz wątpliwości, jak opisać swój problem, zajrzyj tutaj.
Zapraszam wszystkich do systematycznego przypominania sobie treści regulaminu!
ATTENTION! I do not answer any technical questions, asked as PM! Please, write your problem at forum.
If you need spare parts for Pioneer dvd/divx player, or data cabel to connect player with PC, please PM me
http://diyakustyk.com/ |
| |
|
|
|
|
|
 |
kmak
|
Posted: 2009-03-04, 22:59 | PHILIPS PET1002 |
|
|
Dzieki, sprawdzę procek . A potem zobaczymy co dalej... |
| |
|
|
|
|
|
 |
kmak
|
Posted: 2009-05-13, 09:13 | |
|
|
Witam po dłuższym milczeniu.
Obowiązki zawodowe i rodzinne nie pozwalały mi podejść spokojnie do tematu, Dopiero w ostatni weekend udało mi sie wykroić parę godzin dla PET'a. A oto wyniki.
Procesor to MTK 1389DE (mam równiez instrukcje serwisową). Wersja odtwarzacz PET1002/00. Wersja firmware nr. 051223 17:10 SQPN 5. Firmware ściągnąłem oryginalnym kablem USB typu DCA-510 (do Siemens'a S55/S65) przy pomocy oprogramowania MTK Flasher 0.5.2.0 by New Age. Inne programy nie rozpoznawały przy tym kablu pamięci flash.
Próbowałem przy pomocy MTKRemaker przeanalizować, gdzie są fonty do napisów divix, ale nie znalazłem. Tylko fonty OSD i ikony ekranowe. Mam za małe doświadczenie w tej dziedzinie. Proszę więc o pomoc i dalsze wskazówki. Z góry dziękuję. |
| |
|
|
|
|
|
 |
kmak
|
Posted: 2009-05-15, 16:57 | |
|
|
Witam ponownie.
W oczekiwaniu na odpowiedź, analizowałem dalej firmware, Próbowalem zmieniać fonty zgodnie z opisem na forum, ale jedynu skutek, to albo utrata dodatkowych ikonek ekranowych albo zmiana czcionki w menu i komunikatach ekranowyvh. Napisy mpeg pozostaja cały czas niezmienne (ta sama czcionka, wielość i tło). Wygląda to tak, jaby ta tablica była zaszyta na sztywnoi gdzieś głebiej w programie.
Więc nie jest to takie proste jak mi się na poczatku wydawało i bez Waszej pomocy nie dam rady.
Pytanie techniczne, jak udostępnić Wam firmware ?
Cierpliwie czekam na wszelkie rady |
| |
|
|
|
|
|
 |
dinderi

Helped: 24 times Age: 38 Joined: 04 Feb 2006 Posts: 2871 Location: Warszawa i okolice
|
Posted: 2009-05-15, 20:11 | |
|
|
Zalinkuj np. na rapidzie  |
ATTENTION! I do not answer any technical questions, asked as PM! Please, write your problem at forum.
If you need spare parts for Pioneer dvd/divx player, or data cabel to connect player with PC, please PM me
| |
|
|
|
|
|
 |
kmak
|
|
|
|
|
 |
dinderi

|
Posted: 2009-05-16, 08:56 | |
|
|
Wydaje mi sie, że firmware jest normalne. Trzeba wymienić czcionki z tym, że wygląda, że te same czcionki odpowiadają zarówno za napisy, jak i menu. Trochę jest wiecej komplikacji, bo sa porozbijane na osobne tablice (znaki podstawowe w jednej, znaki specyficzne dla danej grupy językowej w drugiej), dlatego trzeba ręcznie edytować. Ale myślę, że gdyby miec odtwarzacz do zepsucia, po jednym popołudniu prób, można by bez problemu wprowadzić podstawowe modyfikacje. |
| |
|
|
|
|
|
 |
kmak
|
Posted: 2009-05-16, 09:47 | |
|
|
Witam,
Czy dobrze rozumiem, ze "odtwarzacz do zepsucia" to trochę powiedziane na wyrost, bo zawsze można wgrać ponownie oryginalny firmware kablem ?
Kabel zakończony złączem stykowym dolutowany jest do płyty głównej, więc z podłączeniem USB nie ma kłopotu.
Jeżeli tak, to w jaki sposób edytować znaki i dodawać do istniejacej tablicy np. Font00, ponieważ próba otwarcia zrzuconego pliku fontów w MTFFontcreator konczyła się zniszczeniem ikonek ekranowych. Coś muszę źle robić, ale co ?
Instrukcji niestety nie znalazłem.
Bedę wdzięczy za sugestie. |
| |
|
|
|
|
|
 |
dinderi

|
Posted: 2009-05-16, 16:12 | |
|
|
| kmak wrote: | | Czy dobrze rozumiem, ze "odtwarzacz do zepsucia" to trochę powiedziane na wyrost, bo zawsze można wgrać ponownie oryginalny firmware kablem ? | Bardzo dobrze
| kmak wrote: | | Jeżeli tak, to w jaki sposób edytować znaki i dodawać do istniejacej tablicy | Można wczytać zapisaną tabele w MTKFontCreator i wyeksportować do BMP albo FonTool.(sprawdzałem, działa - funkcje dostępne w zakładce Font Tools)
BMP mozna obrabiac w GIMP albo Photoshop etc. FonTool to nic innego jak plik tekstowy, gdzie fonty są narysowane kropkami i kreskami.
Mozna wykreować wieksze fonty MTKFontCreatorem a potem popodmieniać ikonki zamiast liter, w odpowiednich miejscach.
Po zakończeniu edycji trzeba zaimportować fonty do MTKFontCreatora i zapisac jako Mediatek Font. |
| |
|
|
|
|
|
 |
kmak
|
Posted: 2009-05-16, 22:42 | |
|
|
Witaj dinderi.
Jak powiedziałeś, tak zrobiłem (eksport poprzez format FonTool, kilka prób).
Efekt - raczej mierny. Potwierdziło się tylko, że fonty do napisów divx brane są z tablicy Font1 , ale nadal w miejscach polskich znaków są puste pola.
Generalnie białe napisy powinny pojawiać się na ciągłym niebieskim tle. W tym przypadku była i jest przerwa nadal w tle, w miejscu polskiej litery.
Wygląda to tak, jakby było gdzieś ograniczenie w adresowaniu fontów, zwłaszcza że niemieckie fonty mają dziwne niespotykane kody (tablica Font5). Ale to są tylko przypuszczenia laika. Tu odwołuje się do Twojego doświadczenia i liczę na podpowiedzi. |
| |
|
|
|
|
|
 |
dinderi

|
Posted: 2009-05-17, 05:57 | |
|
|
Czy jesli na oryginalnym sofcie puscimy film z polskimi napisami, to w miejsce polskich liter wyswietlają sie jakies znaki? Czy jest pusto?
Jesli wyswietlają sie znaki z tablicy Font5, można ja spreparować i popodstawiać fonty z cp1250. Trochę upierdliwe i czasochłonne, ale ...  Można równiez spróbowac stworzyć sobie specjalną tablice w pliku .ini MTKFontCreatora, przez to ułatwić sobie sprawe przy eksperymentach z czcionką.
Można równiez spróbować poeksperymentować z tablicą Font2, bo jest niby pusta, ale jednak nie do końca  |
| |
|
|
|
|
|
 |
kmak
|
Posted: 2009-05-17, 11:18 | |
|
|
Witaj dinderi,
W miejscach polskich znaków jest pusto = "przeźroczysta przerwa" tzn przerwa w niebieskim tle i widać obraz filmu.
Tak jest niezaleznie od tego czy divx idzie na oryginalnym sofcie, czy na podstawionych fontach. Próba dołączenia znaków CP1250 do tablicy Font 5 też bez rezultatu. Efekt cały czas ten sam. Stąd mój niesmiały wniosek o ograniczeniu adresacji fontów.
Jaka jest rola tablicy Font 2 ? Tylko tło ? Skąd więc tak wysoka adresacja ?
Chyba odpowiedź na te i inne pytania dało by zajrzenie do kodu programu, ale ja się na tym kompletnie nie znam.
Wieczorem spróbuję jeszcze spreparować plik txt napisów ze znakami niemieckim do divx aby upewnić się, czy Font 5 też bierze udział w tej całej zabawie. Życzę miłej niedzieli |
| |
|
|
|
|
|
 |
kmak
|
Posted: 2009-05-17, 23:20 | |
|
|
Witam,
Kiedyś była taka reklama: .... i wszystko jasne !
Nie ma nawet niemieckiej czcionki dla divx (ani w z pliku txt ani z srt) niezależnie od ustawień w menu głównym. Linki do zdjęć w załączeniu.
http://rapidshare.com/fil...ieckie.jpg.html
http://rapidshare.com/fil...olskie.jpg.html
Na próbę podmieniłem też Font2 (niebieskie pola) tablicą CP1250 z FontCreatora. Nie ma zmieniło to nic w wyswietlaniu napisów przy divx.
Stąd wniosek, że Font5 służy tylko do uzupełnienia wyświetlania komunikatów OSD w języku niemieckim, a jedyną tablicą dla napisów divx jest Font1.
Pytanie dlaczego program nie rozpoznaje znaków o kodzie powyżej 128 z tej tablicy pozostaje dla mnie zagadką, bo się na tym nie znam i nie ukrywam nadal liczę na Twoję pomoc. |
| |
|
|
|
|
|
 |
kmak
|
Posted: 2009-05-18, 11:17 | |
|
|
Witam,
Ponieważ problem nie daje mi spokoju, poświeciłem godzinkę rano na jeszcze jedno podejście. Otworzyłem firmware pod MTKWindows (zakładka MPEG4 Subtitels Parameters...) i zaznaczyłem Debug. Wyskoczyło na samym końcu
Mpeg4SubtitleParams found:
Window ID = 0x12
(X1; Y1) = ( 0; 0)
(X2; Y2) = (560; 90)
H. Align = 0x01 = Center
V. Align = 0x01 = Bottom
Line Space = 0x00 = 0
All 256 chars = OFF
Następnie zaznaczyłem opcje Display all 256 fonts. Otrzymałem w wyniku :
Mpeg4SubtitleParams found:
Window ID = 0x12
(X1; Y1) = ( 0; 0)
(X2; Y2) = (560; 90)
H. Align = 0x01 = Center
V. Align = 0x09 = Bottom
Line Space = 0x00 = 0
All 256 chars = ON
Ponieważ nie miałem już więcej czasu, pozostanie mi wieczorem wymiana tablicy Font 1 i próba.
Czy mój tok myslenia jest prawidłowy ? Czy to tu było to ograniczenie ? |
| |
|
|
|
|
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You cannot attach files in this forum You cannot download files in this forum
|
Add this topic to your bookmarks Printable version
|
|