|
|
| Author |
Message |
dinderi

Helped: 24 times Age: 38 Joined: 04 Feb 2006 Posts: 2871 Location: Warszawa i okolice
|
Posted: 2007-08-01, 23:36 | Zmodyfikowany soft do Yamaha DVD-S559 oraz region 0 |
Model odtwarzacza: Pioneer DV-380, DV-393, DV-300, DV-400, Onkyo dv-sp404e |
|
|
Wymieniony w tytule tematu model odtwarzacza jest klonem Pioneer'a 585. Mozna do niego wgrać zmodyfikowany, genialny soft Gufiak'a, ale nie będzie działał oryginalny pilot Yamahy.
Dla tych, ktorym nie odpowiada oryginalny soft w odtwarzaczu, a wymiana pilota stanowi problem, zmodyfikowalem soft do s559 w zakresie, na jaki pozwalają mi wiedza i dostepne narzędzia.
Tak mnie dzisiaj naszło.
Co zostało dokonane:
1. Nowa przegladarka plików (filebrowser)
2. Nowe ikony
3. Zaimplementowany patch wczytujący napisy o innej nazwie pliku niż film, jesli niedostępne są napisy o tej samej nazwie - (nie wiem, czy zadziała ale powinien )
4. Polskie menu
1. Napisy divx wyrównane do dolnej krawędzi okienka
2. Wyswietlanie nazw plików z napisami w przegladarce
3. Wyswietlanie rozszerzenia plików w przegladarce
4. Podswietlenie również ikony przy wyborze pliku w przegladarce
1. Kursor wyboru pliku w przegladarce plików pozostaje gdzie byl i nie jest automatycznie resetowany.
2. Jezeli utwór jest przewijany, nie mozna rozpocząć odtwarzania innego pliku.
3. Wyswietlanie długich nazw plików w przeglądarce.
4. Odblokowanie menu 'Play Mode', w trakcie odtawarzania MP3/WMA/JPEG
5. wyłączenie podglądu plików jpeg w przegladarce
6. Usunięcie szarego tła napisów dla divx
7. Czarna obwódka czcionki w napisach divx - napisy nie zlewają sie z jasnym tłem.
8. Wyswietlanie wszystkich 250 znaków
9. Wyświetlanie wszystkich znaków w przeglądarce. Polskie znaki jeszcze nie wyswietlają się prawidłowo w przeglądarce, ale nie są juz zastępowane podkreślnikiem '_', lecz innym znakiem z tablicy.
10. Poprawiony błąd odczytywania czasów w napisach .srt oraz .idx/.sub
11. Poprawione kilka błedów w pliku jezykowym.
12. Zamiana komendy 'Wybierz Tryb' na 'Skocz do', w menu "Play Mode"
13. Powiekszone okienko napisów tak, ze powinny wyswietlać sie 3 linie tekstu.
14. Zmieniony tryb wyswietlania ścieżki do folderu w przegladarce plików.
15. Odblokowane Pan&Scan dla wszystkich DVD
16. Odblokowanie niektórych funkcji UOP (User Operations Prohibited)
17. Spolszczone komunikaty wyswietlacza
Soft przetestowany i działający na odtwarzaczu Yamaha DVD-s559
Tylko zeby nie było w razie co pretensji, wgrywacie na własne ryzyko
Soft w Polskiej wersji językowej
Zeby zmienic czcionkę napisów divx:
| Code: | Domyslnie powiększono rozmiar czcionki napisów dla filmów Divx.
Jezeli jednak wydaje Ci się, ze napisy powinny byc jeszcze wieksze,
wejdź w 'Język napisów' 'Inny język' i wybierz, dla poszczególnych wielkości fontów:
Czcionka wieksza niż duża, z czarnym tłem:
Hebrew
Duża z czarnym tłem:
Turkish
Większa niż duża bez tła:
Polish
Wieksza niz domyślna bez tła:
Russian |
Soft do pobrania pod tym linkiem
Podobno w ten sposób można w Yamaszce s559 wyzerować region
| Code: | 1. Connect all the requisite wires and power the DVD player on
2. Make sure that the TV is set to the correct video input ( The Yamaha logo is diplayed on the TV screen, if the DVD player is on)
3. Press HOME MENU from the remote control (your television should now show a panel of options to choose from)
4. Scroll down to INITIAL SETTINGS and press ENTER (not return)
5. Scroll down to OPTIONS (dont press ENTER now)
6. Press ON SCREEN on the remote
7. Key in 1470
8. The player powers itself OFF
9. Power it back on and play DVDs from any region |
|
_________________ >>Firmware do wgrywania kablem danych<<
Cześć Guest! Jeśli masz wątpliwości, jak opisać swój problem, zajrzyj tutaj.
Zapraszam wszystkich do systematycznego przypominania sobie treści regulaminu!
ATTENTION! I do not answer any technical questions, asked as PM! Please, write your problem at forum.
If you need spare parts for Pioneer dvd/divx player, or data cabel to connect player with PC, please PM me
http://diyakustyk.com/ |
| |
|
|
|
|
|
 |
Sponsor
|
|
 |
dater
|
Posted: 2008-01-30, 21:37 | |
Model odtwarzacza: yamaha dvd-s559 |
|
|
witam dinderi
niestety, modyfikacja firmware'u do owej yamaszki nie dziala - i nie jest to tylko moja opinia. zajrzyj prosze na esnips........
pozdrawiam
dater  |
| |
|
|
|
|
|
 |
dinderi

Helped: 24 times Age: 38 Joined: 04 Feb 2006 Posts: 2871 Location: Warszawa i okolice
|
Posted: 2008-01-30, 22:04 | |
|
|
Modyfikacja działa  Twój problem jest innej natury
Soft słoweński jest spakowany jako "obraz dysku" w formacie .nrg (Nero). Stąd jego wielkość około 2 Mb. Dane zapisywane na płytę, a potem przetwarzane przez odtwarzacz to plik .bin, którego wielkość to nie całe 1,7 Mb.
Zaleta takiego udostępniania softu jak słoweński, jest to, ze można wypalić poprawnie płytę aktualizacyjną, bez potrzeby angażowania inteligencji. Pliki podane przeze mnie, wymagają przestrzegania pewnych ściśle okreslonych zasad.
Firmware do odtwarzacza Yamaha s559 (nie s559mk2) wgrywa się absolutnie identycznie jak do Pioneer'a dv585, bo jest to klon Pioneer'a. A więc:
1. Bierzemy płytę CD-RW
2. Nazywamy ja PIONEER (Wilkimi Literami)
3. Wypalamy plik B5CA0006.BIN, jako dane (!), a nie obraz dysku itp. Nazwa pliku razem z rozszerzeniem musi być wypalona Wielkimi Literami
4. Płyta MUSI być pojedynczą, zamknięta sesją.
5. Wkładamy do odtwarzacza, akceptujemy aktualizację i czekamy, az tacka się wysunie, odtwarzacz przetrawi dane, wyłączy się i włączy ponownie. NIE WOLNO go w tym czasie wyłączać z sieci, naciskac przycisków ani wogóle dotykać. Czekać cierpliwie około 3 minut!
Musi zadziałać. Jesli nadal nie działa, sprawdź, gdzie popełniłes błąd albo sciągnij z Download forum, obrazkową instrukcję wypalania softu dla Pioneer'a i postępuj zgodnie z nią. |
ATTENTION! I do not answer any technical questions, asked as PM! Please, write your problem at forum.
If you need spare parts for Pioneer dvd/divx player, or data cabel to connect player with PC, please PM me
| |
|
|
|
|
|
 |
dater
|
Posted: 2008-01-30, 22:23 | |
|
|
mistrzu,
DOKLADNIE jak to opisales wykonalem (nawet na kilku nosnikach, jak wspomnialem w poprzednim poscie), ale yamaha mielila plyte, mielila, mielila........ w koncu ukazal sie na wyswietlaczu napis CD, na ekranie: can't read the disc (czy cus takiego), ale upgrade sie nie odbylo..... sprobuje jeszcze raz, ale jakos nie mam przekonania..... poinformuje o wyniku... a czy moglbys ze swej strony przejrzec jeszcze raz swoj plik, czy nic po drodze sie nie stalo? moj przedpiscca sygnalizuje taki sam problem, wiec cos musi jednak byc 'na rzeczy'.....
pozdrawiam
dater |
| |
|
|
|
|
|
 |
dinderi

|
Posted: 2008-01-30, 23:17 | |
|
|
dater, przy plikach z firmware wyswietla się jakies 70 pobrań od Sierpnia 2007. Jak dotąd tylko Was dwóch zgłosiło problem  Coś musi być nie tak w metodzie, jaką wypalasz płytę.
Spróbuj zatem tak...
Sciągnij i rozpakuj archiwum: http://www.esnips.com/doc...9---dinderi-mod
W srodku są 2 obrazy dysku w formacie nero. Jeden to plik bez patcha na wczytywanie wszystkich napisów, drugi z patchem. Wybierz który Ci bardziej odpowiada i kliknij na niego dwukrotnie. |
| |
|
|
|
|
|
 |
dater
|
Posted: 2008-01-31, 17:49 | |
|
|
witam,
zgodnie z umowa pisze i informuje, ze firmware sie wgral (choc dopiero za 4-tym razem...).
JESTES WIELKI!
podpowiedz tylko jeszcze, prosze, jak zwiekszyc rozmiar napisow w divx-ach, bo sa malutkie..... menu przejrzalem i nie znalazlem.....
pozdrawiam cieplo z wrocka
dater |
| |
|
|
|
|
|
 |
dinderi

|
Posted: 2008-01-31, 22:47 | |
|
|
Menu jest nie przebudowane, dlatego trzeba użyć kodów jak dla innych języków.
Dawno robiłem tego moda więc nie bardzxo pamiętam jak tam ustawialem czcionki, a nie nie mam teraz jak tego sprawdzić.
Wprowadz którykolwiek z podanych kodów i sprawdz jaki to da efekt:
Czcionka 4:
tr 2018
Czcionka 3:
ji 1009
iw 0923
Czcionka 2:
russian 1821
sr 1918
mk 1311
bg 0207
Czcionka 1:
sq 1917
sl 1912
sk 1911
ro 1815
hr 0818
hu 1821
cs 0207 |
| |
|
|
|
|
|
 |
dater
|
Posted: 2008-02-02, 22:22 | |
|
|
OK, zrobie to na pewno, tylko podpowiedz, gdzie zmienic format czcionki dla divx-ów, bo nie moge za cholere namierzyć opcji w przyciskach na pilocie
pozdrawiam
dater
PS. masz moze instrukcję PL tego modelu? |
| |
|
|
|
|
|
 |
dinderi

|
Posted: 2008-02-02, 23:18 | |
|
|
Musisz wejsc w ustawienia.
W pioneerze to jest przycisk "Home Menu" i "Zaawansowane" tam w podmenu musisz odnaleźć miejsce gdzie wpisuje się kod strony kodowej
Instrukcji nie mam, nie mam odtwarzacz Yamaha s559 i nigdy go nie mialem w rękach  |
| |
|
|
|
|
|
 |
dater
|
Posted: 2008-02-04, 07:08 | |
|
|
No tak
wsadzilem czcionke turecka i jest OK. dojscie do menu z napisami bylo mozliwe bez odtwarzania, stad chyba niemoznosc znalezienia tej opcji.
Jest jesscze jeden problem z divx-ami: wiekszosc jest czarno-biala, niektore sa kolorowe..... ale to juz chyba wynika z ripowania? masz jakis pomysl? w tym przypadku nie czepialbym sie juz yamahy
pozdrawiam i DZIEKI SERDECZNE
dater |
| |
|
|
|
|
|
 |
dinderi

|
Posted: 2008-02-04, 07:41 | |
|
|
| dater wrote: | | est jesscze jeden problem z divx-ami: wiekszosc jest czarno-biala, niektore sa kolorowe..... ale to juz chyba wynika z ripowania? |
Zajrzyj tu: http://www.pioneerdivx.net/faq.htm#10 |
| |
|
|
|
|
|
 |
dater
|
Posted: 2008-02-04, 18:25 | |
|
|
Hehe, DZIALA!
dzieki, dinderi, jestes WIELKI.........
BTW, czy jest cos czego nie wiesz?
pozdrawiam serdecznie z wrocka
dater |
| |
|
|
|
|
|
 |
dinderi

|
Posted: 2008-02-04, 22:56 | |
|
|
| dater wrote: | | czy jest cos czego nie wiesz? |
Tego nie wiem  |
| |
|
|
|
|
|
 |
moddy
|
Posted: 2008-02-13, 14:38 | |
Model odtwarzacza: yamaha s559 |
|
|
Witam!
Mam problem z moją Yamahą S559. Po włączeniu dvd pojawia się jak zwykle czarne tło z napisem Yamaha, po czym niebieski pasek u góry ekranu z komunikatem Loading. Chwilę po tym po lewej stronie telewizora pojawia się następujacy komunikat:
"(Player's Region Settings)
<2>: Region
<4>: Region
<5>: Region
Please pick out one from these!"
Gdy wkładam zwykły film, jaki można kupić w sklepie, to odtwarza menu filmu, ale komunikat pozostaje i filmu nie można odtworzyć. Przy płytach wypalanych nie pojawia się menu odtwarzacza, tylko pozostaje czarne tło i powyższy komunikat. Próbowałem wyzerować regiony na 0, ale nie udało mi się to. Wypaliłem też płytki, jak przykazał dinderi, ale też nie chce czytać, co robię źle? Proszę o pomoc! Z góry dziękuję! |
| |
|
|
|
|
|
 |
dinderi

|
Posted: 2008-02-13, 14:43 | |
|
|
moddy, niestety musisz sie zaopatrzyć w kabel, rozbebeszyć odtwarzacz i ustawić region z komputera
Tu masz dokladną instrukcję: http://www.pioneerdivx.ne...ion=file&id=157 |
| |
|
|
|
|
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You cannot attach files in this forum You cannot download files in this forum
|
Add this topic to your bookmarks Printable version
|
|